Avtomobilizem

Kvalitetne avto žarnice – kakšna je razlika?

Včasih so bile avto žarnice nekaj, o čemer se ni razpravljalo, saj je bila žarnica enaka žarnici. Danes pa pri avtomobilih ločimo halogenske, ksenonske in LED žaromete, in marsikdo ne ve, kakšne prednosti ter kakšne pomanjkljivosti imajo kateri. Katere avto žarnice oziroma žarometi so najboljši?

avto-žarnice

Pri največjem številu avtomobilov se še vedno uporabljajo klasične halogenske žarnice, pri katerih pa je možnih tudi nekaj modifikacij, ki naj bi nudile še boljšo varnost oziroma zagotavljale večjo vidljivost. Sem lahko štejemo tiste halogenske avto žarnice, ki ponujajo močnejšo svetlobo oziroma naj bi sijale s kar od 30 pa celo do 100 odstotkov bolje. Druge so žarnice, ki naj bi bile »energy saving« oziroma varčne in naj bi celo nekoliko pripomogle k manjši porabi goriva (zanimivo!), tretje pa so žarnice s ksenon učinkom. Te vsekakor niso enake ksenonskim žarometom, saj gre zgolj za svetlobni efekt oziroma rahlo modrikasto svetlobo, za katero se odločimo samo iz estetskih razlogov.

Visoko intenzivne oziroma ksenon luči so po svoji sestavi povsem drugačne od halogenskih. Sprva so bile rezervirane zgolj za drage avtomobilske znamke oziroma za avtomobile višjega cenovnega razreda, dandanes pa jih je možno imeti že skorajda na vsakem avtu. Njihova svetilnost je boljša in tudi življenjska doba žarnice je daljša, vendar pa vas bo zamenjava iztrošene žarnice stala več – material je pač dražji. Ksenon avto žarnice ni možno namestiti v navaden žaromet, temveč se je potrebno že ob nakupu avtomobila odločiti za ksenon žaromete v celoti.

LED žarnice za avto sestavlja vrsta svetilnih oziroma LED diod. Gre za zadnji hit v avtomobilski industriji, zato LED prednje žaromete uporabljajo zaenkrat zgolj prestižne blagovne znamke avtomobilov. Kaj je pri teh žarometih najbolje? Da dejansko nikoli ne pride do tega, da bi postala svetilnost slabša in bi se žarnica iztrošila, torek bi morali kupiti novo – LED žarometi nimajo delov, ki bi zahtevali menjavanje in tako zdržijo celotno življenjsko dobo avtomobila.