Podjetništvo in ekonomija

Na kaj pomisliti pred ustanovitvijo podjetja?

Ustanovitev lastnega podjetja ni mačji kašelj, a če imate dobro idejo, za njeno izvedbo pa dovolj kapitala in znanja ter tržne poti, potem vam bo vsekakor uspelo. Da bi bil vstop v podjetniške vode čim bolj enostaven, si preberite objave na www.starbirth.si, kjer se zavedajo, kako trnova je lahko pot do zvezd – in vam na njej pomagajo z odličnimi nasveti. Mi pa smo za vas zbrali nekaj tistih resnic, ki jih pogosto povedo podjetniki, ki že imajo nekaj prakse. Če želite uspeti, se jim morate namreč še kako dobro zavedati. In če jih ne morete sprejeti, potem morda niti ni najboljše, da se odločite za ustanovitev podjetja.

Kaj mora vedeti vsak začetnik?

Ustanovitev podjetja ne sme biti neka sanjska podoba, v kateri skušamo vse idealizirati. Odločitev za podjetniško pot mora upoštevati tudi dejstva.

1. V podjetju se želite ukvarjati z določeno dejavnostjo, zaradi katere ste na ustanovitev svoje lastne firme sploh pomislili. Nameravate pisati, oblikovati, kuhati, urejati vrtove, proizvajati kozmetiko … Žal ne boste mogli početi zgolj tega. Vašemu primarnemu delu boste lahko posvetili do največ polovice časa, sicer pa se boste ukvarjali z administracijo, strategijami, prodajnimi kanali, trženjem, odgovarjanjem na elektronsko pošto, sestankovanjem, iskanjem dobaviteljev, prevzemanjem in pošiljanjem paketov …

2. Razen v primeru, da ponujate nekaj povsem novega, kar na vsem svetu še ne obstaja in kar ljudje nujno potrebujejo, bo do uspeha dolga pot. Zadajte si cilje za vsak mesec in vsako leto, a ne pretiravajte. Veliko podjetij propade že v roku dveh let, zato bodite veseli, da vam uspe priti do konca tega obdobja. Dve leti sta toliko, da si zagotovite trdnost in stabilnost, šele potem lahko razmišljate o čem drugem.

3. Naučite se dobro ločevati med tistim, kar je za vas koristno, ter tistim, kar je koristno za druge. In njihovim ponudbam recite ne. Ne peljite se na sestanek čez pol Slovenije, če gre zgolj za “spoznavanje”, ne pa dejansko sklenitev posla (raje cel dan delajte in še prihranite pri bencinu).

4. Tudi če menite, da je ne potrebujete, je nujna. Govorimo o spletni strani! Izkoristite jo za predstavitev referenc, če ne drugega, ter za kontaktne podatke.

5. Ne dovolite, da vas kritika potre, ravno tako naj vam ne vzamejo poguma manjši neuspehi. Če veste, da delate dobro, pri tem vztrajajte. Veliko ljudi vas bo namreč skušalo onemogočiti – zato, ker jim predstavljate konkurenco, ker so ljubosumni, ali pa imajo zgolj slab dan.

6. Vsega ne boste zmogli sami, saj niste strokovnjak za vsa področja. Raje plačajte strokovnjaka, ki bo prevzel odgovornost in poskrbel za profesionalno opravljeno delo, kot da bi se sami spuščali tako v računovodstvo kot v marketing, oglaševanje in podobno.

Če se pojavijo težave v vaši organizaciji bo morda potrebno prestrukturiranje podjetja. Preberite članek z napotki Kako načrtovati učinkovito prestrukturiranje organizacije?