Dom in oprema

Reflektorji

Sem lastnica manjšega lokala v enem manjših slovenskih krajev. Podnevi je lokal predvsem kavarna oziroma prostor, kjer se zbirajo in družijo ljudje različnih generacij ob skodelici kave in klepetu, zvečer pa je priljubljeno zbirališče mladih. Da bi bilo obiskovalcev več, sem se tako pred kratkim odločila, da nekoliko popestrim večerno ponudbo. reflektorjiOb petkih in sobotah nameravam tako najeti DJa, ki bo skrbel za plesne ritme in tako mlade prepričal, da ob glasbi tudi nekoliko zaplešejo.
Da bi bilo to mogoče, sem morala poskrbeti za nadgradnjo ozvočenja in za montažo reflektorjev – v lokalu so bila namreč doslej le klasična svetila, ki so celoten prostor osvetljevala s stropa, ter nekaj stoječih in stenskih svetilk, ki so služila za prijetne svetlobne poudarke v prostoru.
Da bi bili reflektorji oziroma svetila primerne zmogljivosti oziroma takšni, kot  se šika, sem najela profesionalca, ki se sicer ukvarja z razsvetljavo na različnih koncertih. Verjetno bi lahko reflektorje enostavno kupila tudi sama in jih dala zmontirati električarju, vendar sem želela, da je vse skupaj povezano v sistem, ki bo skrbel za dober »light show«.
Preden je bilo možno namestiti nove reflektorje, smo morali seveda poskrbeti za most pod stropom, na katerega je bilo možno montirati glavni del luči. In ne, niti na disko kroglo z motorčkom, ki bo odsevala svetlobo v obliki svetlobnih pik na vse stene lokala, nismo pozabili.
Priznati moram, da nova svetila, pa tudi njihovo načrtovanje in montaža niso bili ravno poceni, vendar so sedaj dela že skoraj zaključena in nove luči smo lahko že preizkusili – učinek je zares izjemen. Reflektorji dajejo občutek, kot bi bili v nočnem lokalu, pa čeprav jih po številu še zdaleč ni toliko. Kot je dejal naš mojster za osvetljavo, ki je poskrbel za vse skupaj, namreč bistvo ni v številu, temveč v dobrem načrtovanju ter reflektorjih, ki so zmogljivi oziroma omogočajo dovolj možnosti prilagoditev.
Če bo šlo vse tako dobro, kot doslej, bomo imeli naslednji vikend že prvi večer z glasbo. In ta seveda ne bo vse, za kar bomo reflektorje uporabljali – poskrbeli smo tudi za nekaj posebnih mask, ki lahko v ambientu zarišejo neverjetne vzorce. Tako bomo ob dopoldnevih ob koncih tedna na stene s pomočjo reflektorjev projicirali tudi rože in metulje, ki bodo ravno pravšnja popestritev ob praznovanjih otroških rojstnih dni, pa tudi takrat, kadar imamo potopisna predavanja, bodo ta zaradi posebne osvetlitve lahko precej bolj čarobna in zanimiva.