Računalništvo in internet

Znanje, ki je potrebno za restavriranje diska

Restavriranje diska ali reševanje podatkov z diska je posebna vrsta postopka, pri katerem kopiramo vsebino medija. Do nje ne moremo dostopati na običajni način. Podatke lahko rešujemo ne samo s trdega diska, temveč tudi s SSD diska, USB ključka, mobilnih telefonov.

A preden se sploh lotimo postopka, kot je restavriranje diska, je treba zelo natančno vedeti in razumeti, kaj disk sploh je. Gre za vhodno napravo, ki je namenjena za shranjevanje podatkov. V današnjem času so trdi diski vgrajeni skorajda v vsak večji oziroma namizni računalnik. Enako velja za druge vrste elektronskih naprav.

Potrebno znanje in izkušnje za restavriranje diska

Da se lahko sploh lotite postopka, kot je restavriranje diska, potrebujete kar nekaj znanja in seveda obilico izkušenj. V prvi vrsti morate na primer dobro vedeti, kako je torej trdi disk sploh sestavljen. Trdi disk je v osnovi zgrajen iz okrogle plošče, mehanizma za vrtenje plošče, bralne oziroma pisalne glave, mehanizma za premikanje glav, krmilnika ter ohišja.

restavriranje diska zahteva izkušnje in znanje
Večja verjetnost za uspešno restavriranje diska je, če ste diske redno optimizirali.

Sami podatki so zapisani na okroglih ploščah – na magnetni plasti. Te se vrtijo okoli svoje osi. Berete ali pišete pa jih s pomočjo pisalnih oziroma bralnih glav. Omenjeni podatki se pri branju prenašajo v krmilnik. Ta jih nato posreduje računalniku.

Pravila za restavriranje diska

Za strokovno restavriranje diska morate biti soočeni z določenimi osnovnimi informacijami oziroma pravili. Strokovnjaki vam ne morejo zagotoviti, da bodo prav vsi izgubljeni podatki na mediju uspešno rešeni. K sreči pa so v večini primerov rešeni podatki datoteke – ne pa programi v celoti.

Če ste podatke na trdih diskih redno optimizirali, in sicer z določeno vrsto programov, je toliko večja verjetnost, da se bodo podatki uspešno rešili. V povprečju strokovnjaki rešijo nekje od 85 do 95 % vseh podatkov z medijev. Za uspešno reševanje podatkov z diska pa je pomembno, da se posreduje čim več informacij o disku oziroma o napravi, s katere morate podatke rešiti.

Kako poteka restavriranje diska?

Med osnovnimi pravili za restavriranje diska je tudi to, da z rešenimi podatki strokovnjaki v nobenem primeru ne razpolagajo. Prav tako ne smejo biti dostopni nikomur, razen lastniku. Medij za shranjevanje oziroma trdi disk, s katerega se podatki rešijo, se praviloma ne vrne.