Računalništvo in internet

Na prenosni disk lahko shranimo ogromno količino podatkov

Moderni računalniki imajo vedno večje zmogljivosti strojne opreme. Tako smo lahko vsako leto priča hitrejšim grafičnih karticam, procesorjem ter tudi trdim diskom z večjo kapaciteto. Tukaj veliko ljudi nikoli ne pomisli, da je možno na preprost zunanji trdi disk naložiti tudi do 6TB podatkov in več. Odvisno je seveda od modela trdega diska, vendar s seboj lahko prenašamo veliko več podatkov, kot bi jih sicer lahko na USB ključu. V zadnjih letih pa se SSD diski tudi uporabljajo kot prenosne naprave, ki pa imajo izredno hitrost kopiranja in branja.

Kapaciteta spomina trdega diska je večja od USB ključa

Ko bomo kupovali zunanji oziroma prenosni trdi disk, lahko hitro opazimo, da ima kapaciteto spomina veliko večjo od USB ključa. To je odlična lastnost, če s seboj prenašamo velike količine podatkov, ki so 100GB+ v velikosti. Trdi disk ima tako prednosti:

  • Ogromna kapaciteta spomina
  • Majhna velikost 2.5” inčev pomeni, da ga lahko brez težav pospravimo v žep
  • Je izredno cenovno dostopen

Prenosni trdi disk z USB 3.0 vodilom je kompatibilen tudi s starejšimi računalniki. To pomeni, da ga lahko uporabimo na praktično kateremkoli računalniku, samo da ima USB vhod.

Zunanji SSD disk

Skoraj vsak nov prenosnik in namizni računalnik ima dandanes vgrajen SSD disk. Ker ne vsebuje premičnih delov, je izredno hiter. To hitrost pa nam omogoča, da se operacijski sistem že v nekaj sekundah vzpostavi in je pripravljen na uporabo. Zunanji SSD disk ima enako lastnost izredno hitrega prenašanje podatkov. Je pa res, da smo malce omejeni s kapaciteto. Še vedno je veliko večja, kot pri USB ključih, vendar manjša od navadnih trdih diskov. Prednosti zunanjega SSD diska so:

  • Izredno hitro delovanje
  • Zanemarljiva teža
  • Ne vsebuje premikajočih se delov

Odlična rešitev za backup pogon

Priporočeno je, da ima vsak uporabnik vsaj en zunanji disk doma. To je predvsem zaradi varnosti, saj je to odličen način za kopiranje ključnih podatkov. Pomembne informacije lahko naložimo na zunanji SSD ali trdi disk ter jih pospravimo v predal, omaro, kovček ali drugam. Tako lahko v primeru okvare računalnika hitro okrevamo, saj ne bomo izgubili dragocenih slik, uporabniških računov, glasbe, filmov in drugih podatkov

Možnost obstaja tudi, da si preslikamo celoten SSD na zunanji trdi disk, kjer imamo nameščen operacijski sistem. Tako lahko hitro popravimo računalnik, če nam virus ali kaj drugega onesposobi računalnik. Tak način varnostnih kopij je možno tudi uporabiti v podjetjih. Za vrsto računalnikov, ki so podobne konfiguracije, uporabimo preslikavo pogona. Tako ne potrebujemo vedno ponovno nameščati vsega še enkrat, če nam potrebujemo svežo namestitev operacijskega sistema in aplikacij.

Hitrost prenosa podatkov

Današnji USB ključi lahko dosega izredne hitrosti kopiranja podatkov. To omogoča hitro USB 3.0, 3.1 in 3.2 vodilo. Če uporabljamo prenosni trdi disk, pa bomo lahko uživali v enakih in včasih še večjih hitrostih. Podatke lahko prenašamo z do 150MB/s+ hitrostjo, kar je izredno hitro. Tako lahko zbirko programov, filmov, glasbe in drugih podatkov prenesemo že samo v nekaj sekundah. Odvisno je seveda od vrste diska in njegovih specifikacij, ki ga uporabljamo.

Za SSD disk v prenosnem ohišju pa so številke veliko višje, saj ne uporablja premikajočih delov. To nam omogoča, da prenašamo velike količine podatkov s 600MB/s+, kar je izredno hitro. Priporočeno je, da uporabimo SSD, če nam je najbolj pomembna hitrost. Za večjo kapaciteto shranjevanja pa je bolj primeren trdi disk.

Manjša možnost strojnih okvar

Vsem uporabnikom računalnika je znano dejstvo, da se trdi diski lahko pokvarijo. K temu doprispeva veliko različnih dejavnikov, kot sta prevelika temperatura med delovanjem in izpad elektrike. Zunanji trdi disk pa ima močno ohišje, ki ga varuje pred poškodbami, vlago ter drugimi elementi, ki bi mu lahko škodili. 

Disk, ki ga lahko s seboj prenašamo tudi ne bo vedno v uporabi. To pomeni, da se bo manj obrabljal, kar mu bo močno povečalo življenjsko dobo. Večinoma take naprave zdržijo od 5 do 10 let uporabe, če z njimi pazljivo ravnamo.

Veliko ponudbo vseh možnih računalniških komponent lahko zasledimo na spletu. Spletne strani z bogato opremo, kot je www.anni.si, imajo na izbiro ogromno opreme znanih proizvajalcev. Na omenjeni spletni strani lahko izbiramo med mnogimi proizvajalci trdih diskov, SSD-jev, grafičnih kartic, tiskalnikov, monitorjev, procesorjev ipd.