domene
Računalništvo in internet

Registracija domene in delovanje spletnih strani

Sodobna tehnologija in z njo povezan razvoj računalniške opreme je že krepko posegla v naš vsakdan. Praktično si ne moremo več predstavljati, da bi dan preživeli brez uporabe računalnika oziroma druge sodobnih pripomočkov, kot sta telefon ali pa tablica. Tako vsakodnevno uporabljamo splet ter na takšen način spremljamo aktualne novice ali pa brskamo za informacijami, ki jih v nekem trenutku potrebujemo. Za delovanje spletnih strani, ki jih obiščemo, pa so ključne domene. Domene so del spletnega naslova strani, ki jo obiščemo na svetovnem spletu. So neke vrste naslov, prek katerega lahko posamezniki, ki jih neka tema zanima, obiščejo relevantno spletno

Read more
Restavriranje diska
Računalništvo in internet

Znanje, ki je potrebno za restavriranje diska

Restavriranje diska ali reševanje podatkov z diska je posebna vrsta postopka, pri katerem kopiramo vsebino medija. Do nje ne moremo dostopati na običajni način. Podatke lahko rešujemo ne samo s trdega diska, temveč tudi s SSD diska, USB ključka, mobilnih telefonov. A preden se sploh lotimo postopka, kot je restavriranje diska, je treba zelo natančno vedeti in razumeti, kaj disk sploh je. Gre za vhodno napravo, ki je namenjena za shranjevanje podatkov. V današnjem času so trdi diski vgrajeni skorajda v vsak večji oziroma namizni računalnik. Enako velja za druge vrste elektronskih naprav.

Read more
Računalništvo in internet

Magento 2 – odprtokodna in prilagodljiva platforma za vrhunske spletne trgovine

Magento 2 je platforma za izdelavo spletnih trgovin, ki ima veliko prednosti pred drugimi platformami. Magento ima veliko število razvijalcev, agencij in freelancerjev, ki delijo svoje znanje in izkušnje. Poleg tega obstaja veliko brezplačnih razširitev in programov za Magento, ki jih lahko uporabniki preprosto namestijo in uporabljajo. Če se pojavi kakršna koli težava pri razvoju ali uporabi spletne trgovine Magento, lahko vedno najdete pomoč in podporo od skupnosti.

Read more
registracija domene
Računalništvo in internet

Enostavna registracija domene

K sreči registracija domene poteka na sila preprost način. Najprej si boste morali izbrati primerno ime, s katerim hočete predstavljati svoje podjetje ali dejavnost. V primeru da je izbrana domena sestavljena iz dveh besed, imate na voljo dve možnosti. Ena možnost vključuje prisotnost vezaja, druga pa brez. Pogosteje se ljudje odločajo za izbor brez vezaja. Med drugim je treba omeniti, da registracija domene s presledki ni mogoča. Prav tako v njenem imenu ni dobro pisati šumnikov, zlasti če si želite prodreti tudi na tuji trg.

Read more
Računalništvo in internet

Kakšno nalogo ima spletni strežnik

Web Server ali spletni strežnik je označen kot računalniški sistem, ki je namenjen obdelovanju zahteve preko HTTP protokola. V resnici se pojem nanaša na celotni sistem ali pa posebej na programsko opremo, ki nadzira ter sprejema omenjene zahteve. Njegova primarna funkcija je shranjevati, obdelovati in pošiljati spletne strani odjemalcem. Predložene strani na spletu so najpogosteje v obliki dokumentov HTML. Ti poleg besedil lahko vključujejo tudi slike, CSS predloge ter skripte.

Read more
Računalništvo in internet

Razpoložljivost domene in njena zgodovina

Pri izdelavi vsake spletne strani je nujni korak, da si izberemo tudi njeno ime. Pri tem pa je pomembno, da preverimo domeno za njeno razpoložljivost. Velika verjetnost je, da je morda naše želeno ime že zasedeno. Tudi, če je na voljo, pa ni rečeno, da ga ni že prej nekdo uporabljal. Tako je najbolje, da se pozanimamo o zgodovini domene, saj bomo tako zagotovili brez težavno uporabo naše spletne strani v prihodnosti. Vsi omenjeni koraki so dokaj preprosti in nam lahko prihranijo veliko skrbi.

Read more
Računalništvo in internet

Izbire domene za naše podjetje

Izdelava spletne strani je eden izmed najpomembnejših korakov vsakega uspešnega podjetnika. Preko spletne strani lahko svoje produkte in storitve ponujamo lokalno ali pa po vsem svetu. Tako dosežemo ogromno število potencialnih kupcev. Obenem pa širimo zavest o obstoju našega podjetja. Pred tem pa moramo opraviti registracijo domene. To je preprost a kreativen proces, kjer si izberemo želeno ime svoje spletne strani. Razpoložljivost imena lahko preverimo pri ponudnikih gostovanja in raznih portalih. Dobro pa je, če poznamo osnovna pravila pri izbiri idealne domene.

Read more
Računalništvo in internet

Hitro, kakovostno in ugodno popravilo Iphone

Današnji mobilni aparati so nekaj povsem drugega, kot so bili pred leti, ko ste jih uporabljali zgolj za hitre telefonske klice in za pisanje krajših sporočil. Sodobni mobilci so lahko vrhunsko dovršene naprave, ki se zlahka lahko kosajo z računalniki in drugimi napravami, kot so kamere. Če ste lastniki pametnega telefona Iphone, potem verjamemo, da ste z napravo izjemno zadovoljni in da je ne bi zamenjali za prav nobeno drugo vrsto telefona. Z njim lahko počnete nešteto koristnih stvari. Omogoča vam tudi zelo kakovostno snemanje in fotografiranje. A kljub temu da ste lastniki najboljšega telefona, se vam lahko hitro pripeti

Read more
Računalništvo in internet

Na prenosni disk lahko shranimo ogromno količino podatkov

Moderni računalniki imajo vedno večje zmogljivosti strojne opreme. Tako smo lahko vsako leto priča hitrejšim grafičnih karticam, procesorjem ter tudi trdim diskom z večjo kapaciteto. Tukaj veliko ljudi nikoli ne pomisli, da je možno na preprost zunanji trdi disk naložiti tudi do 6TB podatkov in več. Odvisno je seveda od modela trdega diska, vendar s seboj lahko prenašamo veliko več podatkov, kot bi jih sicer lahko na USB ključu. V zadnjih letih pa se SSD diski tudi uporabljajo kot prenosne naprave, ki pa imajo izredno hitrost kopiranja in branja.

Read more
Računalništvo in internet

Vaša nova navigacija za Android

Že nedolgo let nazaj si sploh nismo znali predstavljati, da bi bilo lahko potovanje tako zelo udobno, kot vam to omogoča navigacija za Android. Sodobna potovanja z avtomobilom ali motorjem so postala nekaj popolnoma drugega kot nekoč, saj imamo možnost, da nas na naši poti vodi aplikacija oziroma program, ki pozna prav vse ceste in zemljevide. Še več: pozna tudi trenutno stanje na cesti in nas obvešča o morebitnih zaporah, kolonah in podobno. Posreduje nam vse potrebne prometne informacije ter nam tako močno olajša vsako pot. Potovanje tako postane resnično udobno!

Read more