Zdravje in hrana

S semeni indijskega trpotca do zdrave prebave

Če imate težave s prebavo, potem je indijski trpotec odlična rešitev za vas. Gre za eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav.

V času, ko je rak na črevesju eden izmed najpogostejših rakavih obolenj, tako med moškimi kot med ženskami, bi moralo o uživanju indijskega trpotca razmisliti več ljudi. Predvsem slaba prehrana in slab življenjski slog, ter vsakodnevni stres pripeljejo do komplikacij v prebavnem traku. Uživamo vedno več predelane hrane in s tem veliko skritih kemikalij, ki otežijo prebavo in pripeljejo do zaprtja.

Indijski trpotec ima kar nekaj blagodejnih in zdravilnih učinkov.

Kot že njegovo ime pove, izvira iz Indije. Najdemo pa ga tudi v Iranu. Njegove lupine vsebujejo visok procent vlaknin, ki so, v nasprotju z ovsenimi in lanenimi, topne v vodi. V črevesju se tako spremenijo v sluz, ki učinkovito čisti stene črevesja. S tem prepreči razmnoževanje slabih bakterij in ustvari dobre pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij. Tudi samo blato postane mehkejše in je zato odvajanje precej lažje. Med drugim preprečuje tudi nastanek kandide, znižuje holesterol v krvi, zdravil pa naj bi tudi hiperglikemijo.

Zelo pomembno je, da med uživanjem semen, pijemo veliko vode, saj ta vsrkajo veliko vode in lahko pride do nasprotnega učinka, do zaprtja. Semena lahko uživamo na več načinov. Najpogostejša praksa je, da semena pomešamo z vodo ali kakšno drugo tekočino. Lahko si pripravimo kašo, lahko pa pripravimo celo sladico ali pa pecivo. Semena lahko primešamo tudi juham, kruhu in napitkom.

Se pa indijski trpotec uporablja tudi za hujšanje. Če ga užijemo pol ure pred obrokom, bo ta poskrbel, da se ne bomo prenajedali, obenem pa bo poskrbel za daljši občutek sitosti. Za vse tiste torej, ki imate pogoste težave s prebavo in je vaše počutje zelo velikokrat zaradi teh težav slabše, svetujemo, da si priskrbite semena in poskusite s kuro, ki vas bo zagotovo rešila vseh omenjenih težav.