Avtomobilizem

Senčniki za avto

Senčniki so boljša izbira kot zatemnitev stekel ali vedno vključena klima za avto Da je poleti v avtomobilu vroče, ni treba posebej razlagati, in kako so soparne poletne dni preživeli v časih, ko klima za avto še ni bila nekaj povsem običajnega, si kar težko predstavljamo. senčniki

Danes je klima nekaj, kar je pri avtomobilu obvezno, vendar pa vsi tudi vemo, da rešuje en problem, a povzroča nekaj drugih. Za njeno delovanje je potreben reden servis avtomobilske klime, tu in tam kakšno resnejše popravilo, zaradi klimatske naprave se pogosto prehladimo, ob njeni redni uporabi pa se drastično poveča poraba goriva. Torej nas klima dejansko precej stane – in nič čudnega ni, da zato marsikdo razmišlja o alternativi.

Ena od možnosti, da je servis avtomobilske klime ali njeno popravilo potrebno manj pogosto, je zagotovo zatemnitev stekel. Kadar avtomobil nima že originalno zatemnjenih stekel, se lahko odločimo za naknadno zatemnitev, vendar je pri tem potrebno upoštevati kar nekaj predpisov. Zakon nas namreč omejuje glede zatemnitve, in natančno je določeno, kolikšna mora biti prepustnost svetlobe na prednjem vetrobranskem steklu, na prednjih stranskih steklih, ter zadnjih stranskih in zadnjem vetrobranskem steklu (in avto folija se mora s tem skladati. Upoštevanje predpisov pa ni dovolj – po namestitvi folije, ki jim ustreza, je potrebno poskrbeti tudi za vpis spremembe v tehnične lastnosti vozila. Homologacija ja nujna, sicer tvegate kar precej težav z možmi v modrem.

Zatemnitev stekel s folijo, ki lahko poleti segrevanje vozila zmanjša tudi za dvajset odstotkov, pa že nekaj časa ni več edina možnost. Avto folija, ki je prilepljena na steklo, je namreč dobila konkurenco – senčnike! Tipski senčniki za avto so izdelani za posamezne modele avtomobilov in se popolnoma prilegajo vsem zadnjim oknom, tako bočnim kot zadnjemu steklu. To pomeni, da prekrijejo steklo v celoti, zato so z zunanje strani videti enako kot originalno zatemnjena stekla ali stekla zatemnjena s folijo – nikjer ni nobenega roba, ki bi pričal o tem, da gre dejansko samo za senčnik. Z notranje strani pa je senčnik mehak. Senčniki se pritrdijo od znotraj, s pritrdilnimi čepki ob robovih, ki od zunaj niso opazni. In kaj je najboljše?

To, da zanje ni potrebna nikakršna homologacija, torej nimamo niti dela niti stroškov. Če je tudi vam poleti v avtomobilu vroče in bi radi nekoliko prihranili pri uporabi avtomobilske klime, potem so senčniki gotovo najboljša rešitev. In ne le, da se boste vozili v stilu ter bodo vaši potniki skriti pred soncem, temveč bo zadnji del avtomobila zaradi zatemnitve tudi skrit pred neželenimi pogledi od zunaj.