Avtomobilizem

Akumulator za motor – ključen del za delovanje motorja

Akumulator je sestavni element vseh naprav oziroma sistemov, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. S svojim delovanjem sproščajo električno energijo oziroma omogočajo shranjevanje le-te. Najdemo jih skorajda povsod – tako v vozilih in računalnikih kot tudi v urah in računalih. Prav tako jih najdemo v motornih kolesih – akumulator za motor namreč omogoča njihovo delovanje.

Akumulator za motor skrbi za napajanje in delovanje samega motorja. Ko se odločamo za nakup, lahko izbiramo med različnimi modeli in proizvajalci akumulatorjev. Med glavnimi ponudniki akumulatorjev za motor so tudi Noco, BS Battery in Tecnium. Ko se odločamo za nakup, lahko med izdelki pobrskamo na spletu ter preverimo ustreznost posameznega akumulatorja ali pa se odločimo za obisk specializirane trgovine in se o vsem pozanimamo pri prodajalcu. 

Akumulator za motor je ključen za oskrbovanje in delovanje motorja.

Vrste akumulatorjev za motor

Akumulator za motor omogoča funkcioniranje naprav, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. Obstaja več vrst akumulatorjev za motor. Najstarejša vrsta so svinčeni akumulatorji, ki jih je potrebno redno polniti z destilirano vodo – slabost tovrstnih akumulatorjev je zmanjšana zmogljivost ob daljšem mirovanju vozila, prednost pa je zagotovo cenovna ugodnost. Dražji so gel akumulatorji, ki pa ne potrebujejo vzdrževanja, prav tako so zmogljivejši in trajnejši. Obstajajo tudi akumulatorji AGM, ki prav tako ne zahtevajo posebnega vzdrževanja, so odporni na udarce, slabost le-teh pa je, da so slabše odporni na visoke temperature. 

Priljubljeni so litijevi akumulatorji, saj zagotavljajo visoko zmogljivost, obenem pa so lahki in majhni. Imajo dolgo življenjsko dobo, slabost pa je zagotovo cena – za tovrstne akumulatorje je namreč potrebno odšteti več denarja. Ko se odločamo za nakup akumulatorja, je vsekakor smiselno preveriti prednosti in slabosti posamezne vrste akumulatorja. Prav tako lahko izbiramo med različnimi ponudniki – glavni med njimi so zagotovo Noco, BS Battery in Tecnium.

Akumulator za motor in njegovo vzdrževanje

Nekateri akumulatorji zahtevajo določeno mero vzdrževanja. Če imamo ustrezna znanja, lahko za to poskrbimo sami, v nasprotnem primeru je smiselno, da se obrnemo na ustreznega ponudnika tovrstnih storitev. Kljub temu da nekateri akumulatorji ne zahtevajo posebnega vzdrževanja, je smiselno, da vsake toliko preverimo ustreznost njegovega delovanja. To še posebej velja pri vzdrževalnih akumulatorjih, ki vsebujejo tekoči elektrolit.

Ko se odločamo za spletni nakup akumulatorja, je potrebo biti pozoren tudi na to, katero vrsto akumulatorja bomo izbrali – v pošiljkah namreč niso dovoljeni predmeti, ki vsebujejo litijeve baterije oz. celice ali pa so v teh primerih posebne omejitve. Akumulator za motor bo deloval dlje časa, če bomo zanj ustrezno poskrbeli. Pri tem nam lahko pomaga vzdrževalec akumulatorja za motor. Le-ta bo poskrbel za ustrezno polnjenje, mi pa bomo brez skrbi, da bi prišlo do nevšečnosti zaradi praznega akumulatorja.