Dom in oprema

Prezračevalnik trave je odlična rešitev za zagotavljanje zdravih pogojev rasti trave

Osnovna ideja prezračevanja trate je, da mora vaša trava, tako kot vi, dihati. Kako pa vam to uspe? In kdaj morate prezračiti travo? Prezračevalnik trave?

Kaj je prezračevanje trate?

Zagotavljanje prepotrebnega prezračevanja trate pomen za vašo travo popadanje s slamo, ki je skupaj s stisnjeno soljo in drugimi travi škodljivimi snovmi v središču.

Slama je ohlapna, organska plast mrtvega in živega materiala na trati: poganjki, stebla in korenine, ki se razvijejo med območjem zelene vegetacije in površino tal. Nabiranje slame se začne, ko trave proizvajajo organske odpadke hitreje, kot jih je mogoče razgraditi. Ni pa vsa slama slaba. Tanka plast slame na travnikih zagotavlja izolacijo pred ekstremnimi temperaturami in nihanjem vlage v tleh. Več kot centimeter slame pa lahko povzroči težave. Preveč slame zadrži preveč vode, kar vodi do zmanjšanja kisika, ki doseže korenine trate. Težave se lahko povečajo s škodljivci in skrivanjem organizmov ter žuželk, ki povzročajo bolezni.

Zračenje trate razbije tudi stisnjeno zemljo, kar omogoča, da voda, zrak in hranila prodrejo v koreninsko cono.

Kopičenje slame za trato otežuje dihanje trave. Prezračevanje trave spomladi ali jeseni pomaga vzdrževati travo. Proces prezračevanja trate je lahko tako preprost, kot da bi tu in tam izvrtali luknje v tleh (tako imenovano “špikanje”), vendar bi to delovalo le pri površinskih primerih. Za tiste, ki potrebujejo prezračevanje trate, ta naključen pristop ne bo zadosten: izvesti morate prezračevanje sredine. Prav tako bi morali odstraniti čim več jesenske slame z globokim grabljenjem, namesto da bi samo odstranili jesensko listje z vrha trate.

Zračenje trate razbije tudi stisnjeno zemljo, kar omogoča, da voda, zrak in hranila prodrejo v koreninsko cono. Travnate površine, ki so podvržene stalnemu peš prometu (ali, še huje, avtomobilskemu prometu), pogosteje zahtevajo prezračevanje trate kot območja zunaj poti.

Zračenje trave bi se moralo zgoditi, ko je trava na vrhuncu rasti, da si lahko hitro opomore. Prezračevanje se lahko izvede pozno spomladi ali v začetku poletja za rastline v topli sezoni.

Toda za trate, zasajene s hladnimi sezonskimi travami, je zgodnja pomlad ali jesen najboljši čas za prezračevanje jedra.

Zalivajte vsaka dva do tri dni po prezračevanju

Ustrezen prezračevalnik trave lahko poskrbi za urejen in zdrav videz trave, ne glede na njegovo velikost ali zahtevnost. Vsekakor gre za korak, za katerega lahko rečemo, da dejansko doprinese k učinkovitim rezultatom. Morda pa je ravno v tem skrivnost vseh urejenih zelenic in vrtov, katere smo imeli moč občudovati. Vsekakor gre za način, ki nam ne vzame veliko časa, zagotovi pa neverjetne rezultate v relativno kratkem času.