Zdravje in hrana

Anksioznost otežuje vaš vsakdanjik

Anksioznost je bolezen, ki se manifestira tako v psihični, kot tudi fizični obliki. Oboleli doživlja občutke tesnobe, strahu, napetosti, obremenitve, zaskrbljenosti, strahu in živčnosti. Občutki se kažejo tako v notranjosti, kot tudi na zunanjosti. Posameznik postane nemiren, doživlja pa tudi željo po odmiku ali begu iz določene situacije. Doživljanje strahu je normalno za vsakega posameznika v težavni ali grozeči okoliščini. Iracionalno doživljanje strahu v negrozečih situacijah pa je skrb zbujajoče.

Vsakodnevna neprijetnost in želja po begu

Anksioznost (http://www.mojpsihoterapevt.si/) se velikokrat odraža kot vse obsegajoča želja po begu in odmiku od dane situacije. Slednje bi bilo sprejemljivo v kolikor bi doživljali dejansko nevarnost. V primeru iracionalnega strahu pa je potrebno poiskati pomoč. V primeru, da doživljate pospešeno delovanje srca, hitrejše dihanje ali pretirano potenje, se morate ustaviti in si vzeti čas za refleksijo. Razmislite, ali so občutki upravičeni ali so posledica nečesa drugega.  Samorefleksija je velikokrat težka, zato je bolje, da se vase poglobite s pomočjo strokovnjaka.

Vpliv na vsa področja življenja

Duševne motnje se pojavijo pri različnih ljudeh v različnih obdobjih. Prizadenejo oba spola, vendar so pri ženskah evidentirana pogosteje, kot pri moških. Anksioznost je neprijetna tako za bolnika, kot tudi njegove najbližje. Vpliva na vsa področja življenja, od samega domačega življenja, službe, do medsebojnih odnosov. Veliko posameznikov skuša potlačiti simptome s pomočjo opojnih substanc, vendar slednje ne ozdravi vzroka.  Nezdravljeni simptomi lahko privedejo v depresijo in kasneje tudi v samomor.

Prepoznajte simptome in poiščite pomoč

Anksioznost se odraža kot psihična preobremenjenost, razdražljivost, pomanjkanje koncentracije, nespečnost in kot živčni tiki. Telesni znaki so hitro opazni vsem okoli vas, saj se kažejo kot povečano razbijanje srca, težave z dihanjem, omotica, glavoboli, slabost, bolečine v trebuhu in drugod. Simptome anksioznosti velikokrat zamenjujemo z dejansko boleznijo, kot so kardiovaskularne bolezni, ščitnična obolenja ali bolezni v trebuhu.

Zdravljenje

Pot do ozdravljenja ni hitra in enostavna. Potrebni so številni obiski psihoterapevta in skupin za samopomoč. Velikokrat je potrebna kombinacija psihoterapije in zdravljenja z zdravili. Intenziteta terapij je odvisna od stopnje in vrste anksiozne motnje. Konsistentna terapija v kombinaciji s podporo v skupini in zdravili, dosega učinkovite rezultate v razmeroma kratkem obdobju.