Zdravje in hrana

Kaj je sokovnik?

Vedno več ljudi hrepeni po nakupu sokovnika in priprave raznih napitkov. Sokovnik je naprava, ki je primerna za vsakogar, ki si želi iz njega delati neverjetne okusne napitke, ki so zdravi za vsak dan. Sadni in zelenjavni napitki so danes vir našega vsakdana ker so zelo zdravi in ljudje jih preprosto obožujejo. Sokovnik ima rezilo, ki seseklja vso sadje in zelenjavo, ki jo damo vanj in njihove delce zaradi vrtenja vržejo ob stene cedila. Pulpa ostane v cedilu, sok pa odteče v zbirno posodo. Sokovnik nam omogoča naravne sokove, ki so bolj zdravi kot sokovi, ki jih kupimo v trgovini in nimajo naravnih hranil.

Kateri sokovnik kupiti?

Na trgu danes poznamo kar veliko sokovnikov (http://www.sokovnik-kuvings.si/sokovnik), ki so različnega cenovnega razreda in imajo različne moči. Poznamo hidravlični sokovnik, centrifugalni sokovnik, polžasti sokovnik in ostale sokovnike. Vsi ti sokovniki se med seboj razlikujejo glede moči in delovanja. Hidravlični sokovnik je najdražji med vsemi sokovniki in z njim je tudi največ dela in časa za čiščenje, vendar pa naj bi iztisnil od 50 do 100% več soka kot drugi. Centrifugalni sokovnik je cenovno najugodnejši in najmanjši, zato se z njim ne more soočiti zeleno listnata solata. Enostaven je za čiščenje, ampak precej glasen. Polžasti sokovnik ima večji izkoristek in večjo hranilno vrednost iztisnjenega soka, lahko se sooči z zeleno listnato solato in ima tišje delovanje. Je pa bolj velik, neroden in težak, zamudnega čiščenja in višjega cenovnega razreda.

Sokovnik lahko izbiramo glede na vaš prostor, denar, čas in vaše zahteve. Vsekakor se najde sokovnik, ki je primeren za vsakega glede na finančno stanje in zahteve.

Kaj vse lahko damo v sokovnik?

V sokovnik gre največkrat sadje in zelenjava. Vendar pa so določeni sokovniki nekoliko manj zmogljivi in z njimi ne smemo stiskati sokov iz zeleno listnate solate. Zraven lahko dodamo še med, jogurt, vodo, olje, mleko, itd. Vsa ta hranila so primerna za sokovnik, le da so narezana na dovolj velike kose in da odstranimo trdne snovi kot so koščice in peclji. Recepte kako pripraviti napitek lahko najdete na internetu ali pa v trgovini kupite knjigo z recepti in pripravo odličnih zdravilnih napitkov. Nekateri sokovniki imajo kakšen priročnik z kakšnimi recepti in uporabo sokovnika.