Tehnologija

Ročni in električni paletni viličar za skladiščne enote

Paletni viličar oziroma paletnik je industrijska oprema, ki se v skladiščnih enotah uporablja za različne manipulacije z blagom, pri čemer osnovno funkcijo predstavlja dvigovanje, prevažanje in odlaganje tovora. Ročna dvigala za transport palet olajšujejo delo delavcem v skladišču in hkrati omogočajo varno in učinkovito prevažanje blaga. 

Električni paletni viličar PT E12 je kompakten, prilagodljiv in privlačnega videza
Električni paletni viličar INTRA PT

Električni viličar pa omogoča še enostavnejše nakladanje, prevažanje in odlaganje blaga znotraj skladišča, saj za svoje delovanje uporablja elektro hidravlični dvig, prevaža pa se s pomočjo električnega pogona. Med to industrijsko opremo spadajo tudi visoko dvižni nakladalniki in različni vozički, ki so lahko posebej izdelani za določeno vrsto tovora.

Delovanje paletnikov za transport blaga  

Nakladalnik je krmiljen s pomočjo ročice, ki deluje kot ročica črpalke za dvig dvigala. Majhen ročaj na ročici sprosti hidravlično tekočino, zaradi česar se začno vilice spuščati. Paletni viličar nato s pomočjo hidravličnega dvigala dvigne konec ročic na vilicah, pri čemer začno kolesa siliti navzdol, vilice pa se dvignejo navpično nad sprednja kolesa in dvignejo tovor navzgor.

Pri tem se nakladalna platforma dvigne od tal le toliko, da lahko vilice zagrabijo spodnjo površino palete. Transporter se zato največkrat uporablja za premikanje in prevažanje palet znotraj skladiščne enote, kjer so tudi postavljeni regali in stojala za skladiščenje blaga in ostala industrijska oprema. 

V spletni trgovini svedmach.si, ki je specializirano za prodajo industrijske opreme in opreme za transport znotraj skladiščnih enot pa lahko naročite tudi priključke za viličarje in transportne podstavke. V ponudbi pa je tudi ročni paletni viličar z električnim pogonom, ki omogoča transport lahkih in srednje težkih palet na najbolj preprost in učinkovit način.