Dom in oprema

Žarnice v vašem domu

Žarnice so zelo pomemben pripomoček v našem življenju, saj so osnovna oprema stanovanja in doma v katerem živimo. Brez elektrike se človek danes težko znajde in tehnika tudi vedno bolj napreduje. Ko nastopi tema, dobijo svojo vlogo luči in žarnice v našem domu, na ulici in tudi v drugih poslopjih, saj brez njih ne moremo početi prav nič.žarnica  Res je, da je človek lahko včasih živel brez elektrike in mu ob tem ni čisto nič manjkalo, ampak se je pa pomembno zavedati, da človeštvo napreduje in z njim tudi tehnika, ki je vse bolj sodobna in se brez nje človek enostavno ne znajde več.

Navadne žarnice

Med prvimi žarnicami so bile popolnoma navadne okrogle žarnice, ki so porabile kar nekaj energije, da so osvetlile prosto, kjer bivamo in delamo. Za njih smo odšteli tudi kar precej denarja, če smo hoteli osvetliti celo hišo ali stanovanje, ampak so imele dolgo delovno dobo in je ni bilo potrebno zamenjati po več mesecev. Porabile so več energije, kot pa jih danes porabijo varčne žarnice, ki jih ljudje vedno bolj kupujejo in so nad njimi nadvse navdušeni.

kategorije-žarnic

Varčne žarnice

Varčne žarnice so izšle šele pred leti in takrat tudi obnorele svet. Varčna žarnica že z imenom pove, da privarčuje kar nekaj energije in s tem tudi denarja v naših žepih. Res je da je razlika v svetlobi od starih velikih žarnic, ki so dosti porabile, in teh precejšnja, vendar te zdržijo veliko dlje in porabijo tudi manj električne energije, ki pa danes lahko nanese kar na precejšnji znesek, če imamo osvetljeno stanovanje, hišo, ulico ali druge objekte, kjer delamo, nakupujemo in podobno. Iz leta v leto tehnika napreduje in smo prav zagotovo prepričani, da bodo čez čas izumili še bolj varčne žarnice, ki jih bo izoblikovala in izumila človeška logika in znanje. Bolj kot napredujemo lažje je naše življenje, ampak je pa tudi res, da je bilo naše človeštvo včasih brez električnih in drugih napajanj bolj srečno in tudi bolj družabno. Svetloba pa je vsekakor vir življenja in tako bo tudi ostalo, ampak dobro je če tam in tam popazimo, da ne porabimo preveč energije, ki je vir vseh živih bitij na svetu in se kar hitro porablja.