Podjetništvo in ekonomija

Alexander Tonko gradi mostove med Slovenijo in Rusijo

Rusija predstavlja za številne države trg z izjemnim potencialom, Slovenija pa kljub majhnosti pri tem prav nič ne zaostaja in dobro navezuje gospodarske stike. Sodelovanje poteka v obeh smereh, tako imajo naša podjetja interes prodreti na ruski trg, Rusi pa imajo velik interes za vlaganje v naša podjetja, prav tako pa jih zanima Slovenija kot počitniška destinacija.slovenija
Tako zaradi gospodarskega sodelovanja kot zaradi preživljanja prostega časa v naši neokrnjeni naravi, se tako ruski zasebniki kot podjetja vse pogosteje odločajo za nakup nepremičnin na področju Slovenije, pri čemer jih običajno vodi gospod Alexander Tonko.

Kdo je Alexander Tonko?

Poddirektor nepremičninskega orjaka Century21 je pri nas poznan kot strokovnjak, ki je k nam pripeljal že mnogo investicij iz Rusije. Alexander Tonko poudarja, da v Sloveniji že nekaj let precej raste število registriranih podjetij z rusko udeležbo, to pa seveda pomeni tudi vse večje zanimanje zasebnikov za zasebne investicije.
Slovencem se gotovo zdi zanimivo, da so Rusi navdušeni nad našo deželo, ki je sami pogosto ne znamo dovolj ceniti oziroma nanjo ne gledamo v pravi luči. Kot poudarja Alexander Tonko, je Slovenija za ruske državljane zanimiva predvsem zato, ker velja za izjemno varno državo, saj v njej ni nemirov ali visoke stopnje kriminala, ker je znana po svoji pristni naravi, ki nudi veliko možnosti za šport in oddih, prav tako pa imamo dobro urejeno zdravstvo. Tudi naša kulinarika se jim zdi zanimiva.alexander-tonko

V kaj so Rusi pripravljeni vlagati tudi zasebno?

Poleg interesa za naše gospodarstvo in turizem, na primer hotele, toplice in restavracije, imajo Rusi za naš nepremičninski trg tudi osebni interes. Alexander Tonko pravi, da jih zanimajo apartmaji, ki jih lahko uporabljajo tako za lastne potrebe kot oddajanje, dovolj pa je zanimanja tudi za stanovanjske hiše. V času, ko je pri nas nepremičninska ponudba večja kot povpraševanje, je njihov interes za stanovanjske, počitniške in tudi poslovne nepremičnine več kot dobrodošel. Če je projekt dobro pripravljen ter ponuja rentabilnost, se predstavitev ruskim kupcem oziroma investitorjem še kako izplača.
Kaj pa je največja ovira pri sodelovanju? Tonko poudarja, da bi morala za še uspešnejšo gradnjo mostov med državama poskrbeti predvsem država, saj so težave največkrat žal birokratskega izvora, prav tako pa ne bi bilo odveč izboljšati infrastrukture, saj je promet tudi za Ruse, ki so sicer pripravljeni vstopiti v kakšen projekt, lahko hitro težava.