Računalništvo in internet

Kakšne so možnosti za spletno oglaševanje?

Če ste pri spletnem oglaševanju popoln novinec, potem se velja najprej spoznati z nekaterimi možnostmi oglaševanja, ki so vam na voljo. Spletno oglaševanje je namreč precej raznoliko tako glede na to kje oglašujete, kot tudi koliko ste pripravljeni za to plačati. Razlike so velike – in ni nujno, da večji vložek vedno pomeni tudi večji učinek.

spletno-oglaševanje

Kakšni parametri so pomembni pri spletnem oglaševanju?

Kadar iščete najboljšo možnost med ponudbami, je potrebno v prvi poznati številke. Preden kamor koli oziroma komur koli namenite svoj denar, preverite, koliko prikazov vašega oglasa vam za določen znesek pripada oziroma koliko vas stane posamezni prikaz. Koliko je pri tem učinkovitih prikazov oglasa, torej takšnih, na katere uporabniki spleta dejansko kliknejo in si tako ogledajo ponudbo? Če boste preverili CTR, torej število klikov glede na prikaze, si želite čim večjo številko, a pri tem velja vedeti, da ta ni vedno odvisna samo od tega, kje oglašujete. Še vedno namreč velja, da je veliko odvisno tudi od oglasa samega, prav tako pa tudi od njegove vsebine.

Najpogostejše odločitve za spletno oglaševanje

Na splošno bi lahko rekli, da poznamo tri različne vrste spletnega oglaševanje: oglaševanje v brskalnikih, oglaševanje na družbenih spletnih straneh in oglaševanje na posamičnih spletnih straneh.
Oglaševanje v brskalnikih se izplača predvsem tistim, ki se na podlagi iskanja po ključnih besedah ne uvrščajo visoko, z oglaševanjem v brskalnikih pa si zagotovijo, da bodo umeščeni na vrh vseh zadetkov.
Pri oglaševanju na družbenih spletnih straneh imamo pri nas v mislih predvsem oglaševanje na facebooku, za katerega se zelo pogosto odločajo tudi začetniki v svetu podjetništva in majhna podjetja.
oglaševanje na posamičnih spletnih straneh pa ponuja dve možnosti. Večje oziroma »resnejše« strani in portali, ki sami delajo na trženju oglasnega prostora, vam ponujajo oglaševanje pri njih na podlagi individualnega dogovora oziroma pogodbe.

Nudijo različne možnosti oglaševanja in promocije (PR članki, video oglasi, klasične pasice). S tem imate popoln nadzor nad tem, kje se bo vaš oglas pojavljal – torej na izbrani strani in na izbrani poziciji. Ker je takšno oglaševanje drago, pa se lahko odločite tudi za skupinsko oglaševanje, na primer v Googlovem sistemu AdWords ali drugih. Tako pripravite oglas in ta se nato prikazuje na različnih spletnih straneh, ki so vključene v sam sistem – vpliva na izbiro strani niti nimate, čeprav lahko z določanjem ključnih besed in podobno nekoliko bolj specificirate prikazovanje oglasa.

https://www.youtube.com/watch?v=AcMO1RHObp8

Spletno oglaševanje ali optimizacija?

Se je bolje lotiti spletnega oglaševanja ali optimizacije? Odvisno od tega, ali trenutno bolj potrebujete hitre ali dolgoročne učinke – a načeloma velja, da je treba za uspešen posel skrbeti za oboje.