Zdravje in hrana

Ingver – nenavadna oblika in tekstura, a čudovit okus

Kakšnih dvajset let nazaj, ko je tudi pri nas postala priljubljena kitajska kuhinja, smo se Slovenci pričeli spoznavati s kar precej novimi kuharskimi sestavinami. Marsikdo prej ni poznal sojinih ali fižolovih kalčkov, bambusovih vršičkov, ličija, vloženega kostanja, sojine omake, manga ali tudi ingver. Vse te sestavine je bilo potrebno na novo osvojiti in se o njih poučiti.

Spominjam se, kako nenavaden se mi je zdel ingver, ko sem ga prvič zagledala v trgovini. Po eni strani me je spominjal na krompir, po drugi je bil za nam znani gomolj preveč podoben nekakšni rogovili, pri kateri ni nobenega reda glede oblike. Kupila sem ga in si rekla, da ga bom za nekaj že porabila. In nisem ga kupila malo – bilo ga je več kot pol kilograma, saj niti vedela nisem, da se ingver zaradi svojega močnega okusa uporablja v izredno majhnih količinah. Ne ingver ne smemo gledati kot na še eno vrsto »zelenjave«, temveč predvsem kot na začimbo.

S pripravo sem odlašala in večina ingverjevih korenin je tako postala že rahlo nagubana, zato je bilo treba nazadnje hitro ukrepati. Pripravila sem večerjo, na katero sva z možem (tedaj še fantom) povabila mojo prijateljico in njenega fanta. Kljub temu, da sem pripravljala jed po receptu, se mi je zdelo, da so se pri navedbi količine ingverja zagotovo ušteli – in zato sem ga dodala več, večerja pa je bila zato neokusna.

ingver

Od takrat je minilo veliko let in naučila sem se, da ima ingver čudovit okus, a le, če ga dodajaš v majhnih količinah. Kadar ga kupim, izberem ponavadi eno najmanjših korenin.

Ingver sem sprva uporabljala zgolj v mesnih kitajskih jedeh – ker je čvrst in nekoliko nitast, se mi za drugo ni zdel uporaben. Nato pa sem pri seznanitvi z japonsko kuhinjo spoznala še eno obliko ingverja – narezanega na lističe in lepo vloženega, da si lahko u njim »počistiš« okus v ustih med uživanjem enega in drugega sušija.

Poleg tega v trgovini Malinca redno kupujem tudi ingverjev čaj, ki sem ga pričela uživati predvsem zato, ker so me v času nosečnosti obhajale slabosti – potem pa sem se nanj navadila in danes čaj pogosto pijem, prav tako pa ingver v prahu uporabljam pri najrazličnejših jedeh, predvsem pa pri peki ingverjevih piškotov, ki jih pri nas vsi obožujejo zaradi njihove zanimive »začinjenosti« s to vzhodnjaško rastlino.

Glede na to, da je ingver pri nas priljubljen, sem ga letos tudi posadila v veliko korito na balkonu, kjer imam sicer večinoma zelišča in začimbe. Upam, da mi bo uspelo, in bomo imeli tudi ingver kmalu domač.