Računalništvo in internet

Izdelava internetnih trgovin – Prepoznaj dobro stranko

Zadovoljiti vse vase stranke je skorajda nemogoce, razen v primeru, ce se od slabih strank poslovite. Kako to storite? Najprej si morate postaviti principe in nacela kako prepoznati dobro stranko. Potem primerjate te principe z vaso novo stranko ali obstojeco in prisli boste do ugotovitve ali je stranka izdelava internetne trgovine res dobra.
Zacne se z odlocanjem, kdo je tvoja idealna stranka. Razlicna podjetja imajo razlicne ideje in kulture poslovanja in variacije razlicnih parametrov so pomembne pri odlocanju.

Tukaj je nekaj parametrov za razmislek

Obsežnost projekta
Koliko veliko je podjetje s katerim imate namen poslovati? Se raje odlocate za izdelava spletnih strani z malimi podjetji ali vecjimi?

Denarni vložek
Kaksna je vasa najnizja vsota za katero ste pripravljeni izdelati spletno stran? Ali se boste lotili izdelave spletnih strani z majhnim proracunom, ce tudi je stranka stratesko dobro podkovana?

Rok plačila
Ali bi se strinjali z dogovorom, da je vas projekt, izdelava spletnih strani, izplacan po opravljenem delu? Ce ne, kaksen je minimalni avans katerega pricakujete? To je pogosto problem pri majhnih podjetjih in freelancerih, zato priporocam,da si tukaj postavite pravila, od katerih ne odstopate.

Tehnično znanje
Ali ste pripravljeni delati s stranko katera nima velikega tehnicnega znanja? Kako lahko vpliva na rezultat koncnega projekta?

Dinamičnost projekta
Ali iscete stranke katere potrebujejo spletno stran, tako da vam preda potreben material in nato caka na izdelek? Ali iscete bolj predano stranko katera bo na tekocem pri izdelavi spletnih strani? Je izdelava spletnih strani potekala bolje s strankami, s katerimi ste imeli dnevni stik, ali s tistimi s katerimi niste imeli toliko stika?

Partnerstvo
Ali pri izdelavi spletnih strani iscete samo projekte, ali iscete dolgorocno partnerstvo? Ce iscete dolgorocno partnerstvo, potem dobro razmislite ali ima stranka dovolj projektov v prihodnosti za vase sodelovanje pri izdelavi spletnih strani.

Osebnost
S kaksnimi strankami radi delate? Poizkusajte preveriti pri drugih podjetjih, kateri so delali z vaso stranko, ce imajo kaksne slabe izkusnje z njimi in zakaj.

Kvalifikacije so pomembne

Če to storite pravilno, boste videli, da se je vas odnos do strank izboljsal. Se bolje pa se boste pocutili, ko boste spoznali, da se cez cas nic vec ne sprasujete, zakaj delate na obstojecem projektu?

Izdelava spletnih strani

Da pa izdelava internetnih trgovin in odnos s strankami ostane preprost, vam priporocam. Drzite se vasih nacel in principov. Pravila katera ste ustvarili se jih drzite brez izjem. Ne bojte se deliti vasih principov z vaso bodoco stranko za katero boste izdelali spletno stran. Nekatere stranke so prilagodljive. Nekaj let nazaj sem ponudil izdelava spletnih strani nekemu freelancerju, kateri je zahteval placilo 50% ob zacetku izdelave spletnih strani 50% pa po koncani izdelavi spletne strani. V tistem momentu sem mu rekel, da si tega trenutno ne moremo privosciti, ona pa mi je samo zazelel veliko srece v poslovanju. Ker me je njegova samozavest in ne odstopanje od njegovih nacel in principov presenetila, sem ga poklical in mu ponudil izdelavo spletnih strani pod njegovimi placilnimi pogoji.