Računalništvo in internet

Izdelava spletnih trgovin ni za vsakogar

Odprl bom trgovino!
Najem poslovnega prostora, ki ga lahko spremenite v trgovino je šele začetek nekega posla, ki naj bi trajal vrsto let. Prostor je seveda potrebno še opremiti s policami, urediti izložbo, nakupiti izdelke in jih postaviti po policah, urediti plačilne pogoje, napraviti prostor prijeten, da vam kupci ne bodo bežali in še marsikaj. Seveda se delo prične že prej, ko morate vse skupaj organizirati in založiti kar nekaj denarja, ki se bo povrnil šele čez nekaj časa. Gre torej za naložbo v prihodnost.izdelava spletnih trgovin

Kdo si želi spletno trgovino?

Spletno trgovino si danes želijo vsi tisti, ki bi radi prodajali, pa se vendar ne bi radi ukvarjali z vsemi prej naštetimi detajli. Seveda vam bo moral spletno trgovino nekdo narediti, še posebej če želite, da se izognete vsem mogočim težavam, s katerimi se spopadajo mnogi, ki so se jo odločili napraviti kar sami, potem pa se čudijo, da prodaja nikakor ne steče.
Spletno trgovino pa si danes želijo tudi mnoga podjetja, ki so prej uspešno prodajala v pravih trgovinah, pa dandanes opažajo, da se veliko prodaje seli na internet. Razlog tiči pri kupcih, ki si želijo hitrejšega in enostavnejšega nakupa, pa tudi pri prodajalcih, ki bi si želeli dolgoročno nekatere stroške znižati.

Spletna trgovina nič ne stane!

Seveda je to mit, ki se pri marsikateremu podjetju hitro izkaže kot popoln nesmisel. Poznamo kar nekaj svetovno znanih blagovnih znamk, ki so si s spletnimi trgovinami napravili celo milijonske izgube. Vprašanje je seveda kako se posla lotite. V resnici vas lahko spletna trgovina in njena postavitev staneta obilo denarja, pa tudi če jo izdelate povsem sami. Plačati bo potrebno gostitev na strežniku, registrirati primerno domeno (če je že zasedena in vam je pomembna ali zelo všeč, jo boste verjetno morali odkupiti, kar zna sploh stati veliko), potem bo potrebno pričeti urejati njeno podobo, vnašati izdelke, zanje pripravljati opise, slikovno gradivo, se ukvarjati vmes z dobavitelji, verjetno tudi poštno dostavo in še z marsičem drugim. Kje je še njeno oglaševanje, pa dobro pozicioniranje v spletnih iskalnikih, kajti če boste ves čas pri dnu, potem ne razmišljajte o tem, da vas bo kdo našel. Verjetno pa bo potrebno razmisliti tudi o realnem oglaševanju, preko letakov, časopisov, radijskih postaj, ipd.. Spletna trgovina torej le ni tako enostavna stvar, četudi morda na prvi pogled komu tako izgleda. Preden se lotite priprave, se posvetujte s strokovnjaki in razmislite o vseh mogočih zgodah in nezgodah, ki vas bodo na poti do uspešne spletne prodaje (edsolution.si) srečevale in vas poskušale ustavljati.