Zdravje in hrana

Kaj je ašvaganda?

Ašvaganda se sliši kot … kot kakšen izjemno zapleten položaj v jogi. Če tudi sami sklepate tako, se pri izvoru niste zmotili, saj gre resnično za nekaj, kar izvira iz Indije. Vendar pa je ašvaganda oziroma indijski ženšen rastlina, ki ima zanimive in lepe svetove, cenimo pa jo predvsem zaradi njenih zdravilnih učinkov. V tradicionalni indijski medicini jo uporabljajo že več tisoč let, najbolj uporabna pa je njena korenina.ašvaganda
In zakaj je ta rastlina tako posebna, da si je utrla svojo pot tudi na Zahod, kjer je hitro obveljala za čudežno?

Ašvaganda je rastlina, ki ne skopari z obljubami

Ayurvedska zdravilna rastlina ašvaganda obljublja marsikaj: preprečuje bolezni živčevja in nam pomaga v boju proti demenci oziroma pomaga, da se lažje učimo, vpliva na izločanje adrenalina in nam tako zagotavlja mirnost, pozitivno vpliva na reproduktivne organe, odpravlja depresivnost, uravnava krvni sladkor, odlično deluje proti povišanemu holesterolu, krepi kosti in zobovje, pozitivno deluje na mišice, je odlična v spopadanju s stresom, preprečuje staranje, deluje protivnetno in krepi imunski sistem … Ali vse te obljube držijo? Nutricionisti, zdravniki in mojstri naravne medicine pritrjujejo in marsikateri ašvagando priporoča kot prehranski dodatek, s katerim lahko vplivamo na skoraj vsako bolezen in preprečimo slabo počutje ne glede nato, kaj je njegov izvor. V čem je skrivnost? Rastlina oziroma njena korenina vsebuje alkaloide in steroidne laktole, kar osemnajst maščobnih kislin, beta-sisterol, polifonole in fitosterole – a pustimo kemijo, glavno je, da znanstvene raziskave potrjujejo, da je rastlina resnično učinkovita.

Za kakšno rastlino gre?

Kljub temu, da ima rastlina lepe rdeče plodove, botanično pa je v sorodu z jagodami goji in paradižnikom, se za zdravje in zdravljenje ne uporabljajo njeni plodovi, temveč njena korenina, ki ima nekoliko neprijeten vonj. Korenino se posuši in zmelje v prah, zaradi česar je ašvaganda priročna za uporabo, saj jo lahko dodajamo napitkom iz sadja in zelenjave, če je ne želimo uživati same – njen okus je namreč nekoliko grenak in spominja na prežgano moko.

Koristna za vse, tudi za spolno moč!

Poleg najrazličnejših zdravilnih učinkov velja ašvaganda tudi za afrodiziak. Deluje tako pri moških kot pri ženskah in izboljšuje njihovo spolno slo in vzdržljivost – vpliva namreč na ščitnico in s tem na hormonsko ravnovesje.