Dom in oprema

Kaj vpliva na ceno fasade?

Fasada vaše hiše ali katerega koli drugega objekta, ki ga uporabljate, je eden od najpomembnejših sistemov. Ravno zato se je potrebno pred samo izdelavo posvetovati s strokovnjaki s tega področja. Zanimati vas mora, kaj je potrebno za kakovostno fasado oziroma kateri so najboljši materiali, prav tako pa tudi, kaj vpliva na ceno fasade. Za slednje lahko že na pamet sklepamo, da najverjetneje v veliki meri prav materiali, iz katerega je fasada narejena.

Za vas smo podrobneje raziskali trg in ugotovili, da nam ponuja številne materiale. Na kratko vam bomo predstavili nekaj najbolj priljubljenih materialov za fasado, obenem pa vam bomo navedli tudi povprečne cene na kvadratni meter. Tako si boste lahko nekoliko lažje predstavljali, koliko bi vas okvirno stal tovrstni sistem oziroma investicija, v katero pa se še kako splača vložiti nekoliko več denarja.

Fasada iz stiroporja

Na vprašanje, kaj vpliva na ceno fasade, vam bodo strokovnjaki v prvi vrsti torej omenili, da vrsta materiala. Med najcenejšimi je zagotovo fasada iz stiroporja. Ta vas bo stala nekje od 33 do 40 evrov na kvadratni meter. Zakaj tak razpon? Ker je odvisno, kakšno debelino stiroporja si boste izbrali za to.

Fasada iz kamene volne

S pomočjo ponudnikov s trga smo ugotovili, da bi vas fasada, narejena iz kamene volne, v povprečju za četrtino stala več kot pa fasada iz stiroporja. Same cene fasade s ploščami, narejenimi iz mineralne volne, bi vas stale v povprečju 45 evrov na kvadratni meter. Pri tem mislimo na plošče, ki so debele 12 centimetrov. Če pa se boste odločili za najdebelejšo varianto, pa vas bo taka fasada stala približno 57 evrov na kvadratni meter.

Seveda pa boste na vprašanje, kaj vpliva na ceno fasade, prejeli še druge odgovore, med katerimi je tudi, da na ceno vpliva tudi izvajalec, ki vam bo tovrstni sistem postavil.