Šport in prosti čas

Madžarska – zanimiva in posebna dežela

Odločili smo se, da obiščemo eno od naših sosednjih držav. Bili smo že na Hrvaškem, v Avstriji, tudi v Italiji. Ostala nam je samo Madžarska. Ne vemo, zakaj se toliko časa nismo odločili iti tja. Mogoče zaradi tega, ker smo nekje globoko v podzavesti vedeli, da je dežela drugačna, posebna in nenavadna? Da se bomo ustrašili jezika, ki niti približno ni podoben nobenemu od jezikov, ki ga obvladamo. No, in ko smo jo obiskali, smo ugotovili, da bi morali to storiti že vsaj nekaj let prej.

Madžarska je ponosna na Budimpešto

Najprej nas je pot peljala kar v glavno mesto te nenavadne države. Pri geografiji smo se učili, da je to tudi glavno politično, trgovsko in prometno središče države. Prestolnica leži na obeh bregovih reke Donave in ima skorajda toliko prebivalcev kot cela Slovenija.

Glavno mesto Madžarske je Budimpešta
Budimpešta, Madžarska – reka Donava

No, nas je prevzela predvsem zaradi nočnega življenja. Bili smo presenečeni, kako družabni znajo biti domačini in kako se zabavajo na kulturen način. Njihove diskoteke in pubi ti dajejo občutek, da si več kot dobrodošel in nihče te ob treh zjutraj ne sili iti domov. Kdo bi si mislil, da ima Madžarska taka mesta.

Turizem je zelo pomemben

Če smo se v Budimpešti noro zabavali in pozabili, da smo sploh v tujini, smo se v naslednjih dneh odločili, da raziščemo še ostale predele ter pozorno prisluhnimo tudi naši vsevedi vodički. Najprej je poudarila, da je Madžarska glede na število turistov izjemno pomembna turistična država.

V ospredju je že prej omenjena Budimpešta, ki ponuja veliko znamenitosti, naravne lepote, kulinarične ter etnografske posebnosti. In ne samo torej diskotek, ki jih je naša glava prvi dan postavila na osrednje mesto.

Madžarska kuhinja in glasba

Posebno pozornost smo namenili tudi hranjenju in pa glasbi. Vsak pravi turist namreč izkoristi priložnost, da v tuji državi poskusi njihove kulinarične specialitete, ki jih potem primerja s svojimi.  Poleg pa seveda paše tudi glasba, ki je na Madžarskem prav nekaj posebnega. Le malokdo ostane povsem hladen ob posebnih zvokih, ki jih lahko slišimo samo v tej deželi.

Paprika je asociacija, ko pomislimo na madžarsko hrano. Znane specialitete, ki so nam jih ponudili v različnih restavracijah, so golaž, kokošji paprikaš, ribje juhe, mesne palačinke ter sladice na tisoč in en način. Poleg tovrstne hrane sodi tudi primerna pijača. Madžarska svojim gostom najpogosteje ponuja žgano pijačo, ki se imenuje palinka. Narejena je predvsem iz hrušk in sliv. Tisti, ki žganih pijač ne maramo, pa smo poskusili kar nekaj vin, s katerimi se lahko prav tako pohvalijo. 

V neki restavraciji pa so nam pravi madžarski glasbeni zaigrali kar v živo. Igrali so na instrumente, ki so značilne za ta predel. Tako ni manjkala violina in ne citre ter cimbale. Mislimo, da je šlo za ciganski orkester. Pete so nas zasrbele in že smo bili na plesišču.

Madžarska je nepozabna dežela, ki jo moramo obiskati.