Dom in oprema

Kako opremiti spalnico po meri?

bedroom wardrobe-shelves
(Photo credit: Daveybot)

Za to, da bi si uredili spalnico povsem po svojem okusu je pogosto potrebna domišljija, finance, strokoven nasvet izkušenega svetovalca in še kaj. A so tudi primeri, ko tudi to ne zadošča, saj ocenjujemo, da so dimenzije naše spalnice enostavno preveč »posebne«, da bi vanjo bilo mogoče umestiti svojo domišljijo in želje. V teh primerih nam najpogosteje pride prav naročilo spalnice, narejene povsem po meri.

Med glavne prednosti takšne spalnice nedvomno sodijo možnost postavitve pravzaprav vseh pohištvenih elementov na način, da se drug z drugim ujemajo in, da dobimo na koncu stilsko izdelano pohištvo v spalnici. Tako se lahko v spalnici povsem ujema postelja z morebitnimi vgradnimi omarami, komodami, nočnimi omaricami, morebitnimi skrinjami za prevleke, garderobo in podobno ali kar s celotno garderobno sobo.

Še posebej zadnje, garderobne sobe v spalnici predstavljajo trend in smernice, ki se jih pri opremi spalnice poslužuje vse več ljudi. Pri prav vseh pohištvenih elementih spalnice imamo tako v primeru izbire spalnice po meri možnost izbire dimenzij, vrst materialov, oblik, tehnik obdelave, izbire pri načinu svetovanja (pri čemer včasih zadošča zgolj telefonsko svetovanje, pri drugih posebnostih pa je skorajda ogled prostora kamor imamo namen umestiti spalnico, nujen.

Kar se tiče dimenzij, se lahko pri spalnicah po meri, »igramo« z prav vsemi dimenzijami. Poglejmo si samo izgradnjo postelje. Širina, dolžina, višina, debelina posteljnega okvirja. Material za vzglavje (les, oblazinjeno vzglavje), posteljno dno (leseno dno, latofleks, posteljni diski,…) in še in še. Če ob tem upoštevamo, da lahko pri posteljah razmislimo še o tem koliko želimo imeti podposteljnih predalov, v katero smer se naj le ti odpirajo (od spredaj, od strani, iz obeh strani), način odpiranja predalov (push,pull, oboje,..), lahko resnično ugotovimo, da je izbire samo pri postelji kar se tiče spalnice po meri, več kot dovolj.

Ker, izbira, že samo pri postelji se tukaj ne ustavi. Barva (na voljo je čez 40 barv), vzorci oblazinjenih delov (vzglavij), nogice (oblika, material, barva, izgled,..). Sestavni del vsake postelje so tudi nočne omarice. Ob vsem zgoraj opisanem lahko pri nočnih omaricah izbiramo še svetila, ličnice morebitnih predalov na nočnih omaricah, podnožje in način odpiranja predalov in spet še in še.

Ob tem, da obstaja samo pri izbiri postelj po meri konfiguracij postelj v svoji zasnovi že ogromno. Nekatere so tipsko zaprte do dna (brez predalov), druge dopuščajo prehod zraka, tretje spet se dvigujejo in omogočajo shranjevanje prevlek in pregrinjal pod ležišče (dvižne postelje). Naslednje spet lahko zložimo v omaro in jih čez dan, ko jih ne uporabljamo lahko uporabimo namesto omare.

Nadalje obstaja tudi možnost izbire postelj, ki se zložijo v mizo. Lepota in prednost teh postelj je v tem, da nam vsa »krama« in vse kar imamo čez dan odloženo na mizi (računalniki, pisala, knjige, zvezki, tudi kozarci polni s pijačo) ostanejo nedotaknjeni in »nepoliti« tudi kadar se lotimo spreminjanja mize v posteljo in obratno. Natančni, robustni in preverjeno delujoči »netresoči se mehanizmi« so tisti, ki omogočajo, da vse kar imamo na tak ali drugačen način odloženo na mizi, tako tudi po spremembi mize v posteljo tudi ostane.

Izjemno popularna je ta rešitev za spalnice kjer primanjkuje prostora ali so dimenzije prostora povsem neskladne s standardnimi dimenzijami običajnih prostorov, ki jih namenjamo za spalnice ali otroške sobe.

Oglejmo si kako poteka opremljanje predsobe.

Enhanced by Zemanta