Podjetništvo in ekonomija

Kamnoseštvo je kreativna obrt

Glede na to, da je bil kamen eden prvih materialov, ki jih je človek obdeloval, ter si iz njega v prazgodovini izdeloval najprej orodje in orožje, v času prvih civilizacij pa ga je že uporabljal tako za gradnjo kot umetnost, je včasih presenetljivo, da je kamnoseštvo danes obrt, ki jo poznamo precej slabo. Precej malo je mladih, ki bi se odločali za ta poklic in iz njega izvirajočo dejavnost. Zakaj? Poleg nepoznavanja lahko to pripišemo predvsem dejstvu, da ne gre za enostavno obrt, temveč takšno, ki zahteva tako nekaj fizične moči (kljub sodobnim orodjem in delni strojni obdelavi).


Kljub temu, da postaja tako naravni kot umetni kamen ponovno vse bolj cenjen, večina ljudi ob misli na kamnoseštvo najprej pomisli na nagrobnike. In, resnici na ljubo, izdelovanje nagrobnikov ni ravno nekaj, kar bi lahko označili za sanjski poklic. Vendar je treba pogledati nekoliko širše. Vzemimo za primer prestižne hiše, v katerih je pogosto uporabljenega veliko kamna – marmorja, granita in drugih vrst, tudi umetnih. V takšnih hišah iz kamna niso zgolj tla, vanj niso oblečene zgolj stene, ne najdemo ga zgolj kot material za okenske police in kuhinjske pulte. Kamen prevzema najrazličnejše oblike in ob zavedanju pomena naravnih materialov se povečuje povpraševanje za najrazličnejše kamnite izdelke – na primer kopalne kadi.
Kamen je primeren tako za notranje elemente, še bolj pa za zunanje. Verjetno ni odveč poudarjati, da je kamen zaradi svoje obstojnosti odličen material za izdelavo teras.
Kje pa lahko kamnoseki najdejo svojo tržno nišo? Tisti najbolj kreativni že dolgo vedo, da sta kamnit blok ali kamnita plošča zgolj polizdelek. Iz kamna je možno ustvariti marsikaj in kamnoseki, ki imajo dovolj ustvarjalne žilice, se marsikdaj lotijo tudi projektov, ki se že spogledujejo s kiparstvom in najrazličnejšim drobnim oblikovanjem. Kamen namreč lahko obdelujemo na tako različne načine, da lahko z njim nadomestimo kar nekaj drugih materialov. Edina omejitev, ki običajno vpliva na njegovo uporabo, je njegova teža.