Računalništvo in internet

LCD monitorji

LCD Acer
(Photo credit: Wikipedia)

LCD zasloni so naredili pravo revolucijo v računalništvu, saj so izjemno enostavni, jasni in ne oddajajo škodljivih elektromagnetnih sevanj. Kaj pomeni LCD? Kratica pomeni Liquid Crystal Display oziroma tako imenovani zaslon na tekoče kristale. Osnova LCD-jev je izjemno enostavna, vendar v primeru digitalnih ur in kalkulatorjev. Kar zadeva računalniških monitorjev pa je zgodba povsem drugačna. Cene LCD monitorjev so zelo različne, vse pa je odvisno od tega, kaj dejansko potrebujete. Seveda imajo tudi takšni monitorji določene tehnične specifikacije, ki pomagajo pri izbiri.

LCD monitorji imajo pri isti nazivni diagonali popolnoma drugačno oziroma večjo delovno površino, kot monitorji s katodno cevjo. Danes je veliko proizvajalcev, ki proizvajajo LCD monitorje, zato se je velikokrat težko odločiti, katerega izbrati. Nekateri ljudje ogromno dajo na samo ime podjetja, medtem, ko drugi gledajo na izkušnje posameznika oziroma priporočila. Pri izbiri se je najprej potrebno odločiti, kako veliko monitor bi pravzaprav potrebovali. Pomembno je razmerje med širino in dolžino. Večinoma danes najdemo razmerje stranic 4:3 ali 16:9. Kljub vsemu danes prevladujejo slednji oziroma tako imenovani Widescreeni. To je namreč tudi idealno razmerje za gledanje HD posnetkov oziroma filmov.

Kasneje je pri samem nakupu pomembna tudi resolucija za brskanje po spletu. Nekoč je veljal nekakšen nenapisan standard razmerja 1024×786, vendar se je danes to spremenilo v resolucijo razmerja 1280×1024. LCD monitorji pa se razlikujejo tudi po času odzivnosti, ki ga porabijo, da črno piko spremenijo v belo in nazaj v črno. Proizvajalci takšen proces imenujejo vsak posebej, torej med drugimi poznamo BenQ izraz AMA, Samsungu MagicSpeed, pri LG/Philips ODC,… Seveda pa ima vsak monitor, ki ima odzivnost več kot 10 ms (skoraj vsi na trgu), očesu nezaznaven proces.

LCD monitorji se razlikujejo tudi gelde na kontrast in svetilnost. Kontrast je tako imenovano razmerje med najsvetlejšim delom slike proti svetlosti najtemnejših delov slike. Proizvajalci znajo s takšnimi rezultati včasih pretiravati, le zato, da bi prodajali. Svetilnost pri monitorjih pa pomeni, kako bomo videli monitor v temi oziroma veliki svetlobi. Pri izbiri lahko upoštevamo tudi vidno kot, ki pa je sicer ni tako zelo pomemben. To pride v upoštev posebej pri grafičnih oblikovalcih. Računalnik naj bi na mizi vedno gledali pod pravimo kotom. Tisti bolj ekološko osveščeni ljudje bodo seveda pri nakupu monitorja gledali tudi na porabo. Vse več pa je monitorjev, ki nudijo različne priključke – vhode in izhode.

Vsi ti parametri so odvisni od tega, kako kvaliteten je dejansko LCD zaslon. Ostrina, kvaliteta in zaznavanje očesa so seveda najbolj kvalitetne karakteristike. Posvetujte se s strokovnjaki in si olajšajte izbiro pravega LCD monitorja. Ni tako težko, kot izgleda na prvi pogled…

Enhanced by Zemanta