Zdravje in hrana

Kdaj uporabimo implantat?

V zobozdravstvu se poslužujemo različnih rešitev, ki včasih točno odgovarjajo določenemu primeru. Običajno imamo na voljo več možnosti in lahko izbiramo, možno pa je, da bomo imeli le eno smiselno rešitev. Enako velja, če se odločamo za implantat.

V osnovi se implantati oziroma zobni vsadki uporabljajo za nadomeščanje poškodovanih in manjkajočih zob. V tej vlogi imajo seveda alternativne možnosti, med katerimi lahko izbiramo. Imajo pa v primerjavi s temi tudi nekatere specifične prednosti, s katerimi se izkažejo za veliko bolj prepričljivo izbiro.

Implantat za optimalno delovanje zobovja

Izbira rešitev v primeru nadomeščanja manjkajočih zob nima vpliva le na to, kako dobro bo zobovje delovalo in kako bo izgledalo. Ena izmed prednosti, ki jih ima implantat v primerjavi z alternativami, je optimalno prenašanje obremenitev pri uporabi zobovja. Naravni zobje sile prenašajo na dlesen in čeljust pod zobovjem. Nadomestni zobje pri klasičnem zdravljenju z mostičkom obremenjujejo sosednje zobe, medtem ko kost pod manjkajočim zobom ne prenaša sil in začne odmirati, kar vodi v deformacijo celotnega zobovja, posledično so neenakomerne obremenitve še bolj opazne.

Implantat se torej uporablja tudi v primeru posameznih manjkajočih zob, če želimo z nadomestkom doseči kar najboljši rezultat, ne le na prvi pogled, temveč tudi na dolgi rok. Dodatno prednost ima na tem področju implantat z dolgo življenjsko dobo in visoko mero zanesljivosti, kakšnih težav ne gre pričakovati.

Implantat za celovite rekonstrukcije

Prav tako lahko implantat uporabimo za celovite rekonstrukcije več manjkajočih zob, tudi za izdelavo celotne proteze. To je lahko zelo elegantna rešitev, čeprav vsadki v tem primeru spremljajo dokaj zahteven in obsežen poseg. Splača se izbrati dobrega zobozdravnika, ki ima v ponudbi kakovostne dentalne izdelke in vse potrebne storitve. Le tako lahko pri večjih posegih pričakujemo dobro izkušnjo in seveda dober končni rezultat, na katerega pravzaprav ciljamo. Investicija v kakovostne izdelke in storitve se v tem primeru vsekakor splača.