Šport in prosti čas

Lahko rečemo, da je hernija bolj pogosta pri športnikih?

Šport je le eden od razlogov, zakaj se lahko pojavi hernija. Ampak to je res le »lahko«. Nikjer ni zapisano, da se bo hernija pojavila zato, ker ste se ukvarjali s športom. Seveda je tu v vsakem primeru bolj mišljeno ukvarjanje s športom na profesionalni ravni, da ne boste mislili, da gresta hernija in šport z roko v roko, torej da jo boste prav gotovo dobili. Kljub temu, da za to obstaja možnost, pa se boste po vsej verjetnosti izognili številnim različnim boleznim, kaj pa pravite na to? Vsekakor se torej ne splača, da se ne bi ukvarjali s športom, pa četudi za to obstaja le kanček možnosti, da bi vas doletela hernija. Res, da je hernija zelo neprijetna, povzroča ogromno nekih bolečin in s tem slabega počutja, pa se jo vseeno da nekoliko vsaj obvladati.

Da pa bi šli le hernija in šport z roko v roko, pa ne moremo trditi, saj se hernija pojavi tudi zaradi številnih drugih dejavnikov

Kar se tiče športa, so najbolj problematične dinamične obremenitve, to so na primer dvigovanje uteži ali pa smučarski skoki ali tek, vendar pa po drugi strani vemo, koliko dobrega nam prinesejo, zato se športu vseeno nikakor ne odrecite samo zato, ker se lahko pojavi hernija. Veste, da se lahko hernija pojavi tudi zaradi napenjanja pri opravljanju velike potrebe ali pa zaradi genskega zapisa ali pa dolgotrajnega sedenja ali pa stanja, ko hrbtenica ni v pravem položaju, ali pa celo zaradi prekomerne telesne teže ali pa pljučne bolezni in ne nazadnje pač zaradi starosti? Razlogov, zakaj se pojavi ta bolezen, je torej res veliko, pa niti nismo našteli vseh, zato se je še najbolje s tem problemom ukvarjati pač takrat, ko do njega pride, nikar pa ne zavlačujte z obiskom zdravnika, saj vam lahko pravilne telesne vaje prinesejo že ogromno izboljšanje težav.