Računalništvo in internet

Moj računalnik je po enem letu zopet hiter

Moj prenosni računalnik je začel zelo počasi delati. Računalnik je bil star le dobro leto dni, saj sem ga prejela lansko leto kot darilo od fanta ob zaključku magisterija na fakulteti. A res je, da je bil zelo veliko v uporabi, saj sem ga potrebovala za službene zadeve, kot tudi za privatne – predvsem gledanje filmov in poslušanje glasbe. Kot večina slovenskih potrošnikov seveda filmov in glasbe nisem kupovala v trgovinah, ampak sem jih dobila na spletu. Pri takšni izmenjavi pa lahko seveda z lahkoto pride do tega, da se računalnik okuži s kakšnim virusom. Antivirusnega programa pa nisem imela nameščenega. In kaj sedaj? Fant mi je rekel, da se lahko odločim za čiščenje diska, če ne želim kupiti novega računalnika.

Kako naj opravim čiščenje diska

V redu, čiščenje diska. Kako naj to izpeljem? Lahko se pozanimam, če kdo od mojih prijateljev in znancev to zna in upam na najboljše. Lahko pa svoj računalnik prepustim izkušenim strokovnjakom, ki obljubljajo, da računalnik skoraj povrnejo v prvotno stanje. Po čiščenju diska, bi moral računalnik delati kot prej – in nič počasneje. Čiščenje diska naj bi torej računalnik očistilo vseh neželenih datotek. Ampak pomembno pa je, da pred postopkom shranim najpomembnejše datoteke in jih pregledam z antivirusnim programom. Potem pa po očiščenju diska, te datoteke lahko nazaj vrnem na računalnik.

Protivirusni program od sedaj naprej na mojem računalniku

Poklicala sem strokovnjake, ki se ukvarjajo s čiščenjem diska. Nesla sem jim računalnik in v roku dveh dni sem računalnik dobila nazaj. Delal je tako hitro, kot pred enim letom. A ponovno sem morala namestiti programe in datoteke, ki jih pri svojem delu potrebujem. Tokrat sem bila precej bolj previdna. Namestila sem le preizkušene programe in datoteke.

Pa tudi antivirusni program je od takrat naprej stalnica na mojem prenosnem računalnik. Vse filme in glasbo naprej preveri protivirusni program, saj res nočem, da sem zaradi kakšne neumnosti ob moj računalnik. Počasen računalnik mi namreč čisto nič ne koristi. Čiščenje diska tako priporočam vsakemu, ki ima težave z virusi in počasnim delovanjem računalnika.