Avtomobilizem

Brisalci kot eden od najbolj preprostih in najpomembnejših varnostnih sistemov za avto

Avtomobilski brisalci so del vozila, ki ga pogosto najdete tudi pod drugim imenom. A ne glede na samo poimenovanje predstavljajo enega od najbolj preprostih, obenem pa najbolj pomembnih varnostnih sistemov vašega avtomobila.

Brisalci za avto so ključnega pomena na primer v primeru megle, dežja, snega. S slabimi brisalci lahko shajamo v sončnem vremenu, a zgodba zelo hitro postane drugačna, ko je na vidiku slabo vreme oziroma je vetrobransko steklo zasneženo ali mokro. Na kakovost oziroma učinkovitost tovrstnega dela za avto zelo vpliva tudi šoba za pranje stekla, ki vam jo na kratko predstavljamo v nadaljevanju.

Pomembni deli brisalcev za avto

Če bi okolico brisalcev za avto vzeli pod drobnogled, bi opazili, da se v bližini nahaja kar nekaj pomembnih delov. Šobe za pranje stekla na avtu so nameščene na gornjem delu pokrova za motor, in sicer tik pod brisalci. Zanje je značilno, da imajo eno ali pa dve odprtini, ki skrbijo za usmerjanje curka čistilne tekočine, ko perete avtomobilsko steklo.

brisalci za avto za čisto vetrobransko steklo
Brisalci za avto so bistveni za ohranjanje čistega in čistega vetrobranskega stekla. Pomagajo tudi pri vaši varnosti med vožnjo, ker lahko jasneje vidite cesto.

Zaradi svoje lege je šoba za pranje stekla avta izpostavljena precej visokim temperaturam pa tudi različni umazaniji. Posledično se lahko hitro delno ali celo v celoti zamaši.

Izzivi s šobo za pranje avtomobilskega stekla

Če odprtina šobe za pranje stekla na avtu ni dovolj prehodna, seveda moč curka čistilne tekočine ni dovolj močan, posledično ne zmore doseči vetrobranskega stekla v celoti. Slednje pa pomeni, da ne more omogočiti dobrega pranja stekla.

Šobe za pranje stekla se lahko sčasoma zamašijo ali poškodujejo. Če vaše ne pršijo tako, kot so včasih, jih lahko zamenjate. Ta videoposnetek prikazuje, kako namestite nove kakovostne šobe za pranje vetrobranskega stekla.

Pomembno je, da se šoba za pranje stekla redno temeljito čisti in se jo tudi pravilno usmeri. Le na takšen način bo čistilna tekočina pri pranju zmogla doseči pri pranju s pomočjo brisalcev celotno površino stekla in omogočila tudi vozniku dobro vidljivost nad prometom.