Tehnologija

Laserski tiskalniki za osebne in poslovne uporabnike

Osnovna pisarniška oprema se ni spremenila vse dokler niso prišli v splošno uporabo računalniki. Dandanes si težko predstavljamo delo v pisarni ali doma brez uporabe namiznega ali prenosnega računalnika. Enako uporabni pa so tudi laserski tiskalniki, saj nam omogočajo hitro in brezskrbno izdelavo dokumentov in slik. Z nami so že od 80. let prejšnjega tisočletja. V tem času pa so postali bolj ugodni za nakup in tehnološko zelo napredni. Priljubljeni so iz sposobnosti, da v nekaj sekundah izdelajo manj in bolj kompleksne elemente na papirju. To pa nam omogoča izredno hitro tiskanje, kar je v poslovnem okolju pogosto zelo pomembno.

Kako deluje laserski tiskalnik?

Navadne črnilne tiskalne naprave preko brizgalnih šob narišejo slike, črke in druge elemente na papir. Brizgalne šobe vodi napredna programska in strojna oprema, ki deluje izredno natančno. Slabost omenjenih naprave je ta, da se črnilo sčasoma posuši. To pa pomeni, da če tiskalnik dalj časa ne uporabljamo, se lahko popolnoma posušijo kartuše.

laserski tiskalniki natisnejo določen dokument v nekaj sekundah.
Ker se v tonerjih laserskih tiskalnikov ne nahaja barva in tiskanje poteka preko laserske tehnologije, je izdelava določenega dokumenta mogoča v nekaj sekundah.

Delovanje laserskih tiskalnikov pa je povsem drugače. Ne uporabljajo brizgalnih šob in tudi ne črnila. Za izdelavo slik na papirju uporabljajo barvni prah. Pri potisku ne uporabljajo brizgalnih šob, kot tudi ne črnila. Barvni prah se zapeče na papir v obliki črk, številk in podobno. Tako izdelajo sliko izredno hitro. Je pa res, da potrebujejo nekaj časa za ogrevanje svojih strojnih komponent, ko jih prvič prižgemo. Zato je priporočeno, da laserski tiskalnik ne izklapljamo iz električnega omrežja.

Hitrost in zanesljivost pri izdelovanju dokumentov in slik

Velika prednost vsake računalniške naprave je, če deluje hitro. Moderni mikroprocesorji so sposobni opravljati več nalog hkrati. Zato lahko s prenosnikom ali namiznim računalnikom opravljamo več opravil v istem času. To pa tudi velja za laserske tiskalnike in druge naprave. Pogosto je tako, da se v poslovnem okolju ali doma mudi z izdelavo določenega dokumenta. Ker se v tonerjih ne nahaja barva in tiskanje poteka preko laserske tehnologije, je izdelava določenega dokumenta mogoča v nekaj sekundah. Tudi bolj bogate slike je mogoče ustvariti natisniti na papir v nekaj trenutkih.

Hitri laserski tiskalnik HP M630 s hitrostjo 60 strani na minuto

Hitrost delovanja, ki je značilna za laserske tiskalnike, je predvsem pomembna v poslovnem okolju. Če veliko ljudi izdeluje dokumente, preslikava obstoječe listine in opravlja druga opravila, je ključno, da je tiskalnik čim hitrejši.

Tonerji ne povzročajo madežev na papirju

Klasične tiskalne naprave so poznane po tem, da se črnilo ne posuši hitro. Tako lahko barvo razmažemo s prsti na papirju, se nam umažejo oblačila ali se nam pripetijo druge nevšečnosti.

  • Ker je barvni prah zapečen na papirju, laserski tiskalniki ne predstavljajo tveganja madežev.
  • S sveže potiskanimi listi lahko nemudoma rokujemo, jih pospravimo v kovček, torbo in počnemo druge stvari.
  • Zato je uporaba laserskih tiskalnikov izredno hitra, brezskrbna in zanesljiva v vsakem okolju.
  • Moramo pa se zavedati, da je potrebno imeti v mislih nakup nadomestnega ali originalnega tonerja. To pa zato, ker bo prej ali slej barva pošla in jo bomo morali zamenjati.