Računalništvo in internet

Miti in legende o kartušah za tiskalnike

Veliko ljudi se ne odloči za nakup tiskalnika, saj jih je strah, da bodo stroški preveliki. Skrbi jih cena, menjava in shranjevanje ter kvaliteta tiskanja. Vse te skrbi so popolnoma odveč. Življenjsko dobo vaše kartuše za printer lahko enostavno podaljšate s pravilno uporabo in hrambo kartuš. Priporočljivo je, da jih hranite na nižjih temperaturah in stran od različnih virov toplote. Izogibajte se tudi hranjenju v vlažnih prostorih. Hramba v hladilniku ni priporočljiva, saj se črnilo še hitreje posuši.

Kompatibilne in obnovljene kartuše

Kompatibilne in obnovljene kartuše za printer niso manj kvalitetne od originalnih različic proizvajalcev tiskalnikov. Tiskanje fotografij in dokumentacije bo enako kvalitetno ne glede na to ali je originalna, obnovljena ali kompatibilna. Obnovljene so bolj prijazne do okolja, saj so reciklirane in ponovno uporabljene. So tudi cenejše od originalnih, kar je vsekakor velika prednost.

Različne vrste kartuš

Kartuše se med seboj razlikujejo po vrsti polnila. Ločimo med takšnimi s črnilom na osnovi topil, s črnilom na vodni osnovi, s črnilom na osnovi olja in izdelki z UV črnilom. Najpogosteje uporabljamo kartuše za printer s črnilom na vodni osnovi ali na osnovi topil. Vse različice je možno ponovno napolniti s polnilnim setom.

Barvne lestvice

Tiskalniki se med seboj razlikujejo po številu in barvah kartuš. Nekateri imajo eno črno in eno kartušo s tremi barvami. Drugi tiskalniki imajo barve ločene v več posameznih predelih. Standardne barve so modra, rumena in rdeča. Obstajajo tudi tiskalniki s sivo barvo in črno barvo s pigmentom.

Brizgalni tiskalniki

Brizgalni tiskalniki so cenovno ugodnejši od laserskih in imajo cenejše črnilo. Brizgalni tiskalnik omogoča tiskanje na različne materiale. Izbirate lahko med navadnim pisarniškim papirjem, foto papirjem, termo papirjem, papirjem za etikete in tudi nekaterimi tkaninami. Črnilo je cenovno ugodno in vam omogoča dolgo dobo tiskanja. Brizgalni tiskalniki so odlični za tiskanje fotografij, saj dajejo optimalni rezultat.

Kvalitetne so tudi barvne kartuše Canon Pixma, ki so sicer nekoliko dražje od črno-belih, a ne preveč.