Šport in prosti čas

Načrtovanje kuhinje

Načrtovanje kuhinje gotovo ni nekaj, s čimer bi lahko odlašali do takrat, ko je potrebno pričeti izbirati pohištvo. Še posebej velja to za novogradnje, kjer je treba pravočasno predvideti vse instalacije, sicer bo potrebnega precej dvojnega dela, ali pa se boste morali zadovoljiti s postavitvijo kuhinje, ki vam ne bo najbolj ustrezala.

Načrtovanje kuhinje pri novogradnjah

Ne glede na to, ali se odločite za tiski načrt, montažno hišo, ali projektiranje po vaših željah, bo projektant oziroma arhitekt v svoje načrte vrisal približno oziroma predvideno postavitev kuhinje. Zgodnje načrtovanje kuhinje ni pomembno zato, da lahko načrt pokažete prijateljem in se pohvalite: »Poglej, tule bomo pa kuhali …« Okvirna postavitev je potrebna predvsem zato, ker bodo zidarji pri zidanju oziroma montaži sten morali vedeti, kje boste potrebovali kuhinjsko napo, kje in kam bo inštalater napeljal vodo, kje bodo potrebni odtoki, priključek za plin, priključki za elektriko, vtičnice in stikala. Prav tako morate takrat že vedeti, kaj vse boste imeli v kuhinji – morda bo potreben dodaten priključek za konvekcijsko pečico, priključek vode za hladilnik z ledomatom in podobno. Če o vsem tem ne boste razmislili pravočasno, se lahko zgodi, da bo treba že zaključene stene ali tla ponovno razbijati, kar gotovo ni prijetno, ali pa se pač sprijazniti, da načrtovanje kuhinje ni bilo dobro, zato elementi in bela tehnika ne bodo mogli biti postavljeni po vaših željah.

Prenova kuhinje

Kadar se odločate za adaptacijo oziroma prenovo, je načrtovanje kuhinje nekoliko drugačno. Brez tega, da bo treba prestaviti kakšno napeljavo, namreč verjetno ne bo šlo – razen, če boste nove elemente razporedili natanko tako, kot ste stare.
Kadar se odločite za prenovo, je torej najbolje, da najprej izberete svojo novo kuhinjo – tako vse elemente kot belo tehniko, predvidite pa tudi vse manjše kuhinjske strojčke in njihovo uporabo. Pripravite si skico po svojih željah, v kateri boste vse dele kuhinje primerno razporedili, nato pa naj vam pri prodajalcu oziroma proizvajalcu pripravijo natančen izris. Na podlagi tega boste lahko v času, ko boste čakali na izdelavo in dostavo nove kuhinje, poskrbeli za prilagoditev obstoječih instalacij.

Pomislite tako na videz kot na praktičnost

Kljub temu, da imate verjetno svojo idejo o tem, kakšna naj bi bila vaša kuhinja, vam svetujemo, da načrtovanje kuhinje prevzame profesionalec. Torej nekdo, ki ga ne bo zanimal zgolj videz, temveč dobro ve, kako je treba elemente postaviti, da bodo praktično razporejeni oziroma bo kuhinja funkcionalna. Če vzamemo primer: če pri kuhinjskem koritu ne bo na vsaki strani delovni pult oziroma prostor za odlaganje, temveč visoka omara, bo pomivanje kakšnega večjega pekača v koritu pač nemogoče – in vi morda na to ne boste pomislili, načrtovalec z izkušnjami pa vas bo na to hitro opozoril.