Dom in oprema

Nasveti za nakup popolne hiše za vašo družino

Odločanje med nakupom in najemom nepremičnine je velikokrat zelo težavno. Najem se na kratki rok bolj izplača, saj predstavlja nižje stroške in takojšnjo možnost vselitve. Na dolgi rok pa je nakup bolj smotrn, saj vam zagotavlja popolno samostojnost, neodvisnost in obilo možnosti za renovacijo in prilagajanje hiše vašim preferencam.

Razmišljajte dolgoročno

Pri iskanju hiše v večjih mestih, kot sta Maribor (http://c21.si/nepremicnine/hisa/podravska/maribor.html) ali Ljubljana, izberite tako, v kateri si lahko predstavljate svoje življenje tudi čez pet ali deset let. Iskanje novega doma, nakup in kasneje tudi selitev, predstavljajo ne samo velik finančni strošek, temveč zavzamejo veliko časa, truda in vaše energije. Pogoste selitve so drag strošek, saj morate upoštevati ne samo probleme, ki so povezani z nakupom in prodajo nepremičnine, temveč tudi vse stroške, ki so povezani s selitvijo in spremembo prebivališča. Priporočljivo je, da ne hitite in si vzamete dovolj časa za nakup nepremičnine, ki bo ustrezala vsem vašim zahtevam.

Bodite prilagodljivi in iznajdljivi

Ne glede na samo lokacijo nepremičnine, torej ne glede na to ali izberete večja mesta, kot so Ljubljana, Maribor in Celje ali pa bolj podeželske lokacije, vedno dopuščajte dovolj prostora za nadgradnjo. V primeru, da boste dobili enega ali dva otroka, dolgoročni obisk staršev ali prijateljev ali koga drugega, morate imeti dovolj prostora za dodatno ležišče ali dodatno sobo.  V kolikor ne morete že na začetku kupiti velike hiše, izberite tako, ki ima dovolj veliko zemljišče, na katerem lahko sčasoma dogradite dodatne sobe.

Izberite pravo vrsto in obliko

Dandanes imate na voljo različne velikosti in oblike nepremičnin. Izbirate lahko med manjšimi dvonadstropnimi, velikimi enonadstropnimi, atrijskimi, dvojčki in podobno. Samostojna zgradba ima svoje prednosti, saj ste popolnoma samostojni in neodvisni od ostalih. Obenem pa ste popolnoma sami pri obnovi, vzdrževanju in renovaciji. Samostojnost prinaša tudi nekaj zapletov, zato pred nakupom preučite razdaljo med vašo lokacijo in najbližjimi sosedi. V kolikor ne želite poslušati njihovih pogovorov ali njihove glasbe, je bolje, da izberete hišo, ki je precej oddaljena od sosedov.