Avtomobilizem

Poskrbimo za osvetlitev našega avtomobila

Naš avtomobil je opremljen s številnimi lučmi. Vsaka izmed njih ima zelo specifično nalogo. To je lahko nakazovanje smeri, povečanje vidljivosti našega vozila, omogočanje vozniku osvetljevanje ceste ipd. Zelo pomembno je, da pravilno prepoznamo nalogo vseh luči za avto na našem jeklenem konjičku. Tako bomo lahko hitro preprečili, da bi ogrožali svojo ali varnost drugih udeležencev v prometu. V večini primerov je mogoče zamenjati žarnico doma. Nekatera novejša vozila pa zahtevajo, da to stori mehanik oziroma bolj izkušena oseba.

Žarometi povečajo vidljivost avta in cestišča

Glavne luči za avto so žarometi. To so pogosto tudi največje luči. Namenjene so osvetljevanju cestišča. Obenem pa služijo namenu povečanja vidljivosti samega vozila. Imajo tudi zelo dolgo življenjsko dobo. Sčasoma pa se izrabijo in potrebujejo zamenjavo. 

Sprednja luč za avto
Sprednja luč za avto nam služi osvetljevanju cestišča

Zakonodaja določa, da morajo imeti žarometi sposobnost ustvarjanja kratkih žarkov. Njihov namen je ustvarjanje ustrezne količine svetlobe za osvetljevanje cestišča. Obenem pa povečajo vidljivost našega avtomobila za druge udeležence v prometu. Žarometi morajo biti sposobni ustvariti tudi visoke oziroma dolge žarke, ki so namenjeni osvetljevanju daljših neosvetljenih cestišč in drugih težko vidljivih okoljih. Z njimi pa ne smemo slepiti drugih voznikov in peščev.

Zadnje luči osvetljujejo zadek našega avtomobila

Zadnje luči so sestavljene iz več luči hkrati. Pri vožnji vedno gorijo pozicijske luči za avto, druge pa se prižgejo po potrebi. Zelo pomembno so tudi:

Zadnje zavorne luči za avto

Zadnje zavorne luči se prižgejo takrat, ko stopimo na zavorno pedalo. Vozilom za našim avtom sporočajo, da zaviramo. To je zelo pomembno iz varnostnih razlogov. Ko drug voznik opazi, da zaviramo, začne zavirati tudi on. S tem se močno zmanjša možnost naleta in drugih nezgod.

Video: Škoda Scala, MY2019 – kako delujejo zadnje LED luči

Zadnje meglenke na avtu

Zadnje meglenke se načeloma ne uporabljajo pri vsakodnevni vožnji. Prižgemo jih takrat, ko je vidljivost na cesti zelo slaba. Megla, močni nalivi in drugi težji pogoji vožnje so primerni za uporabo zadnje meglenke oziroma meglenk.

Avtomobilska vzvratna luč

Vzvratno luč za avto je mogoče prepoznati po svoji beli svetlobi. Delovati prične takrat, ko imamo prestavno ročico navadnega ali avtomatskega menjalnika premaknjeno v položaj za vzvratno vožnjo. Namenjena je opozarjanju pešcev in voznikov, da nameravamo oziroma peljemo naš avto v vzvratno smer.

Smerniki nakazujejo željeno smer našega vozila

Zelo pomembne luči za avto so smerniki. Nahajajo se na straneh vozila. Pogosto pa jih je mogoče tudi opaziti na sprednjem delu novejših vozil. Obenem pa so tudi del zadnjih luči na avtomobilu. Prižgejo se takrat, ko vklopimo smernike za nakazovanje leve ali desne smeri. Drugi vozniki in pešci tako hitro prepoznajo v katero smer nameravamo peljati.

Pomembna naloga smernikov je tudi ta, da jih je moč uporabiti za opozarjanje drugih voznikov, če imamo težave na cesti. To storimo s tipko v našem vozilu, ki je označena s klicajem ali trikotnikom. Ko aktiviramo omenjeno delovanje smernikov, se ti prižgejo vsi hkrati. Tako opozarjamo druge voznike, da imamo težave, ko naše vozilo stoji ali pa se premika.