Podjetništvo in ekonomija

Pošta nekoč in danes

Uporabljate za komunikacijo v pisni obliki predvsem elektronsko pošto in kratka sporočila na vašem pametnem telefonu? Morda radi pošiljate tudi tako imenovana MMS sporočila, s katerimi pošiljate fotografije? Sodobna pošta je tako drugačna od tiste, ki so jo poznali nekoč. Je hitra, lahko bi rekli kar instantna, in z njo je komuniciranje izjemno enostavno. Tehnologija je poskrbela, da nimamo z njo nobenih težav, vendar pa se je z njo izgubil tudi tisti čar, ki ga je imela pošta nekoč.

Zakaj se stare pošte spominjamo z nostalgijo?

Nekoč smo si za pisanje pisma vzeli čas, še zlasti takrat, kadar smo ga namenili ljubljeni osebi. Razmislili smo o besedah in z njimi zapolnili tudi po več strani. Svoja čustva smo izrazili s pozorno izbranimi izrazi. Kako je danes? Elektronska pošta in predvsem SMS sporočila so zapisana na hitrico. So kratka, besede zamenjujejo kratice ter ikone.

Notebook Blogging Business Blogger Office

Kaj smo s takšno pošto izgubili? V prvi vrsti izgubljamo lepoto jezika, saj uporabljamo besede, ki so tuje ali tujke, in izjemno slab besedni zaklad. Prav tako zanemarjamo pravopisna in slovnična pravila, pogosto pišemo celo tako, kot govorimo. Izgublja se kakovosten stil pisanja, saj smo formo pisma povsem pozabili, s tem pa smo odpravili tudi vljudnost in bonton.

Ampak to ni edino, kjer je prišlo do osiromašenja. S sodobno pošto smo prikrajšali predvsem svoja čustva in čute. Nič več ni dolgega pričakovanja pisma ter nestrpnosti. Nič več ni šumečega papirja, ki ga lahko otipamo in povonjamo, si ogledamo na roko napisane besede. Čar pošte se je tako skoraj do popolnosti izgubil.

Nova pošta v obliki sodobnih medijev

Mediji so poskrbeli, da smo dobro informirani, kar je gotovo velika prednost. Kadar nas zanimajo novosti iz sveta, zgolj pokukamo na splet. Če želimo vedeti, kakšna je oglasna pošta podjetij, ki nas zanimajo, pa pogledamo spletne strani, ki predstavljajo njihove novosti, na primer stran Telegramcek, ki nas odlično seznanja z vsem, kar je novo. Sodoben način komuniciranja torej ni slab v vseh pogledih. Kar predstavljajte si, da bi morali na novico o nekem podjetju čakati dneve dolgo – da vam jo na primer prinese sel, ki prepotuje celo državo. Ste pomislili na ameriški »pony express«? Jezdeci, ki prinašajo novice iz ene države v drugo, so potrebovali veliko časa in danes si takšnega prenosa niti predstavljati ne moremo več. Na srečo, bi lahko rekli. Kajne?

Med pošto nekoč in danes so torej velike razlike, ki so tako pozitivne kot negativne, seveda pa je izbira naša. Tudi v sodobnem času lahko ohranjamo stare navade, ki nas plemenitijo. Pravzaprav: zakaj ne bi kar danes napisali pisma in ga poslali?