Tehnologija

Površinska Obdelava

Kot prvo naj omenimo površinsko obdelavo kovin s konstrukcijskega vidika. Prva je termična obdelava. Pobolšanje je postopek, pri katerem povečamo trdnost materiala. Samo železo je v osnovi precej mehka kovina. Z dodajanjem različnih kemijskih elementov pa to spremenimo. Z dodatkom mangana povečamo žilavost materiala.Z ogljikom trdoto. S segrevanjem na določeno temperaturo in ohlajanjem po točno določenem postopku dosežemo želeno kvaliteto materiala. Vemo, da morajo biti materiali za rezalne nože precej odporni na obrabo in da ne smejo biti prekrhki. Osi pa morajo biti žilave in odporne na obrabo le na površini. To dosežemo s cemetiranjem. Novejši postopek je naparjanje v komorah.

V kolikor izdelek potrebuje velik sijaj, ga je potrebno brusiti. Poznamo več vrst takih površinskih obdelav. To so: brušenje, ki se uporablja za zunanje površine tako cevi, kot pločevine, honanje za notranje površine cevi. Ta dva postopka s pridom izkoriščamo za izdelavo hidravličnih in pnevmatskih cilindrov. Zaradi zmanjševanja obrabe tesnil morajo biti te površine najprej kromane in naknadno obdelane po prej omenjenih postopkih.

Poznamo pa še lepanje in superfiniš. Ti postopki so pomembni pri izdelavi raznih orodij za prebijanje, globoki vlek, krivljenje cevi in pločevine, brizganje plastičnih mas in podobno.

Tretji sklop površinskih obdelav pa prestavljajo postopki za zaščito površin pred korozijo. Korozija je naravni proces oksidacije površin zaradi vplivov atmosfere.

Po končani izdelavi moramo izdelke primerno razmastiti oziroma očistiti površino nečistoč. Po potrebi se izdelek peska. Ta postopek s pomočjo abrazivnega materiala, ki ga usmerimo na površino s pomočjo šobe pod visokim pritiskom zraka popolnoma očisti izdelek rje in drugih nečistoč. Potem se površina obdela s cinkprimerjem. Sledi prašno ali mokro lakiranje. Odvisno, za kakšen namen je izdelek narejen. Za nezahtevne namene se uporablja galvansko cinkanje. V kolikor pa je izdelek izpostavljen vremenskim vplivom pa priporočamo vroče cinkanje in morda še barvanje, če je pomemben izgled.