Zdravje in hrana

Bazični prah, mešanica citratov

Bazični prah je mešanica citratov . Pri težavah z prevelikim procentom kislin v prehrani je dobrodošla pomoč. Lastnost, ki jo bazični prah koristno uporabi pri težavah z preveč kislinami je, da veže veliko kislin. Uravnoteženju kislin in baz bazični prah pripomore tudi z sestavinami kot so cinkov, magnezijev, kalcijev in kalijev citrat.

Koristna lastnost, ki jih bazični prah ima, je tudi odsotnost natrija, laktoze in sladkorja. Pomembnost pravega ravnovesja med kislimi in bazičnimi živili je omogočanje pravilnega delovanja mnogih funkcij. S porušenim razmerjem lahko nastopijo mnoge težave. Prevelik delež kislin v razmerju z bazami se kaže slabem počutju. Slabo počutje človeka ima v tem primeru največkrat vzrok v nezmožnosti odvajanja odvečnih kislin.

Bazični prah bo koristen ob nepravem razmerju tudi zaradi črpanja bazičnih snovi iz nekaterih nujno potrebnih delov telesa. Črpanje bazičnih snovi sproži telo samo , ko se pojavi preveliko kislin. Kalcij, ki velja za najmočnejše bazično sredstvo, bo človeški organizem črpal iz kosti in zob.

Tako bazični prah kot bazična dieta sta pomembna pri uravnavanju pravega razmerja. Bazična dieta je dobrodošla, če se njenih pravil naučimo, osvojimo in upoštevamo v prehranskih navadah.

Bazični prah ima poleg učinkovanja na doseganje ravnovesja med kislinami in bazami tudi druge pozitivne lastnosti. Dobre lastnosti se pri nekaterih kažejo kot manj utrujenosti in več energije, manj bolečih sklepih, tudi zmanjšanje telesne teže so nekateri dosegli. Pred jemanjem je vsekakor dobro testiranje s katerim ugotovimo razmerje med kislinami in bazami v našem telesu. Potem ko imamo rezultat nekaj dnevnih merjenj se je dobro informirat o stranskih učinkih, glede na naše individualne lastnosti, predvsem našega organizma.

V primeru nejasnosti, predvsem pa dvomov, da bazični prah ni prava rešitev velja za mnenje povprašati zdravnika.