Dom in oprema

Prenova predsobe

Takole se je vse skupaj pričelo
Zopet smo se je lotili! Prenove predsobe namreč. Najprej je bilo videti, da se je ne bomo več dotikali in bo ostala takšna, kot je bila po nakupu stanovanja in prvi prenovi. V osnovi smo vanjo vložili le malo – ena omarica je šla ven, prav tako eno ogledalo, vanjo pa je prišla nova plafonjera in nekaj bele barve. Nič posebnega torej, ampak povsem ustrezno za začetek.

Zato pa smo se odločili za prenovo

Zadeva je takšna – naša predsoba ločuje na polovico trisobno stanovanje. Ker je stanovanje po sredini pametno ločeno na spalni (otroška soba in spalnica v smeri proti malo prometni ulici in v zatišni legi) in na bivalni del (dnevna soba in kuhinja z jedilnico, v smeri proti odprtemu prostoru in razgledu na mesto), peljejo iz predsobe (http://www.volino.si/splosno-pohistvo/predsobe.html) v druge prostore mnoga vrata. V resnici je teh vrat kar sedem. Najprej vhodna, ki vanjo pripeljejo iz hodnika oziroma stopnišča in na nasprotni strani vrata, ki peljejo v kopalnico oziroma na stranišče. Potem dvoje vrat vodi v bivalni in dvoje vrat v spalni del. Sledijo še sedma vrata, ki odprejo pogled na manjšo shrambo, velikosti približno enega kvadratnega metra.
Začetek je shramba v obupnem stanju. V njej prejšnji lastniki niso imeli ničesar ali pa samo smeti. Odločili smo se, da jo vrnemo svojemu namenu. Prostor je visok in lahko se ga dobro izkoristi. Korenito smo ga očistili, poravnali z izravnalno maso, pobelili in na koncu naredili še zelo močne lesene police. Sedaj so tu spravljeni vsi praški, sesalec, kovčki in tudi orodje ter nekaj športne opreme. Pa je bilo na prvi pogled tako malo prostora.


Ostala vrata so bila najprej deležna čiščenja, potem nekaj brušenja in na koncu še barvanja. Sledilo je naročilo izdelave manjše omarice, ki smo jo postavili v prazen del stene. Tu so sedaj spravljeni vsi hišni copati ter sredstva za čiščenje in lakiranje čevljev. V zgornjem delu je prostor za zalogo papirnatih brisač in toaletnega papirja.
Skoraj ne bi predsobe več prepoznali, tako zelo se je spremenila. Vgradili smo še nova stikala, saj so bila nekatera prejšnja celo poškodovana, poleg tega pa zamenjali luč, tako da ta naredi prostor lepši, predvsem pa ga bolje osvetli. Ostale omare so ostale takšne, kot so bile, spremenili smo jim le delno namembnost in prenova je končana. Predsobe najbrž v kratkem ne bomo zopet prenavljali, vendar pa smo ugotovili, da smo porabili zelo malo finančnih sredstev in tudi ne pretirano veliko časa, da smo naredili praktično nov prostor in pridobili veliko novega prostora.