Računalništvo in internet

Razpoložljivost domene in njena zgodovina

Pri izdelavi vsake spletne strani je nujni korak, da si izberemo tudi njeno ime. Pri tem pa je pomembno, da preverimo domeno za njeno razpoložljivost. Velika verjetnost je, da je morda naše želeno ime že zasedeno. Tudi, če je na voljo, pa ni rečeno, da ga ni že prej nekdo uporabljal. Tako je najbolje, da se pozanimamo o zgodovini domene, saj bomo tako zagotovili brez težavno uporabo naše spletne strani v prihodnosti. Vsi omenjeni koraki so dokaj preprosti in nam lahko prihranijo veliko skrbi.

Gostitelj spletnih strani omogoča tudi nakup domene

Večina gostiteljev spletnih strani ponuja tudi možnost nakupa domene. Na svoji spletni strani imajo vgrajen iskalnik, kamor vtipkamo želeno ime. Sam iskalnik pa hitro povrne možne rezultate, ki so lahko:

Domena je na voljo

Če je želena domena na voljo, jo lahko tudi zakupimo za obdobje enega leta. Po tem pretečenem obdobju jo je potrebno ponovno zakupiti za obdobje še enega leta. Zelo možno je, da nam bo iskalnik prikazal tudi dodatne domene vrhovne ravni, ki jih lahko registriramo.

Preveri domeno
Pri izdelavi vsake spletne strani je nujni korak, da si izberemo tudi njeno ime. Pri tem pa je pomembno, da preverimo domeno za njeno razpoložljivost.

Domena ni na voljo

Velikokrat se zgodi, da želena domena ni na voljo. V tem primeru nam bo iskalnik preveril domene s podobnim imenom ter nam jih predlagal.

Priporočeno je, da kupimo domeno pri izbranem ponudniku gostovanja. Tako se prepričamo, da bomo imeli vse na enem mestu, kar nam bo olajšalo bodoče reševanje tehničnih in drugih težav.

Zgodovina domene je zelo pomembna

Dandanes je v obstoju več kot 200 milijonov aktivnih spletnih strani. Nekatere domene pa so zakupljene, vendar niso aktivne. Tako je možno, da je naše izbrano ime že kdaj bilo uporabljeno. S tem ni nič narobe, vendar lahko nastanejo težave, če je prejšnji lastnik domeno izrabljal ter kršil pravila spleta. V tem primeru imamo lahko težave, saj je morda taka domena še vedno pod različnimi omejitvami ali nosi določene penale, ki otežujejo njeno vidljivost na spletu. Temu se želimo izogniti, saj bomo veliko težje opravili SEO optimizacijo in druge potrebna dela, da bodo stranke brez težav opazile našo spletno stran med vso konkurenco.

Razni spletni registrarji nudijo možnost preverjanja domene za prejšnje lastnike in trenutni status. Nekateri so brezplačni, drugi pa nudijo to možnost proti plačilu. Vedno pa je možno, da poiščemo pomoč pri našem trenutnem ali bodočem ponudniku gostovanja, saj je velika verjetnost, da nam bo lahko pomagal.

Preko spletnega brskalnika je pametno preveriti izbrano domeno

Preden se odločimo za nakup določene domene, je dobro, če naredimo osnovno poizvedbo na spletu. To storimo zato, da se izognemo izbiri imena za našo spletno stran, ki je preveč podobno konkurenci. Omenjen korak je pomemben iz številnih razlogov, saj tako preprečimo možne tožbe in druge nevšečnosti v prihodnosti s strani konkurence.

Veliko ljudi se ustraši, ko pri preverjanju domene iskalnik predlaga različne domene vrhovne ravni oziroma končnice. Te so lahko svetovne, kot sta .com ali .net, ali pa domače, ki se nanašajo na določeno državo, kot so .si, .hr, .de ipd. Pri tem velja preprosto pravilo, da če poslujemo v domači državi izberemo lokalno končnico. Če pa želimo poslovati po širšem območju izven svoje domače države, pa je priporočljivo, da izberemo .com ali drugo svetovno končnico.