Otroci in igrače

Risanka Nodi je aktualna dan za dnem

Kaj pa pri vas doma največkrat gledate na televiziji? Pri nas je gotovo največkrat na programu risanka Nodi, saj naša štiriletnica ne želi gledati ničesar drugega. Seveda sem ji poskusila predstaviti tudi druge nežne otroške risanke, na primer Fifi in cvetličniki ter Pujsa Pepa, a mi nikakor ne uspe. Tako vsak dan, vedno znova, gledamo fantiča z modro kapico z zvončkom.risanka-nodi
Sicer sva z možem teh prigod že precej naveličana, a zdi se, da jih je hči zares vzljubila. Risanka Nodi jo je kar nekako zasvojila, vendar se zavedam, da jo bo to slej kot prej minilo. Pravijo namreč, da so malčki in predšolski otroci nagnjeni k strogi rutini, ki jim pomaga, da lažje razumejo dogajanje okoli sebe.

Tako je menda povsem normalno, da si želijo vsak dan istega ritma in istih vsebin, sicer se počutijo negotove in izgubljene. Otroški psihologi pravijo, da si otroci na primer izberejo eno slikanico ali eno risanko, in želijo nato njeno ponavljanje v neskončnost, pa čeprav potek zgodbe znajo že na pamet. Prav to poznavanje zaporedja dogodkov jim je precej v veselje. A seveda pride tudi čas, ko si zaželijo spremembe. Nenadoma si sami od sebe izberejo nekaj drugega in na staro zgodbo popolnoma pozabijo. Saj veste, s tem je nekako tako kot z njihovo prehrano – najprej bi nekaj tednov vsak dan jedli zgolj špagete, nato jim je treba za večerjo nekaj časa vsak dan lupiti jabolka, za zajtrk pa bi najraje jedli vedno iste kosmiče (in bog ne daj, da bi proizvajalec spremenil embalažo!).

Očitno bo risanka Nodi (risanke.eu) torej z nami še kar nekaj časa, in edino, kar lahko v tem času z možem narediva, je to, da vsake toliko s na spletu poiščeva drugo nadaljevanje – tako se zgodba vsaj malo spremeni in ni vse tako enolično. Sicer pa moram priznati, da so nekatere Nodijeve dogodivščine precej zabavne in tudi naju pošteno nasmejejo, še zlasti, kadar imata v posamezni seriji nekoliko večjo vlogo nagajiva škrata Din in Don. Ta dva sta namreč zgagi v pravem pomenu besede, poleg tega pa še tako simpatično trapasta, da jima njunih potegavščin ne more nihče zameriti.