Tehnologija

Test in ugotovitve telefona iPhone XR

Glede na to, da je od sprostitve telefona iPhone XR minilo zdaj že nekaj mesecev, je to ravno idealen čas, da se najdejo in pregledajo vse uporabne informacije o tem, kako se telefon dejansko izkaže pri uporabi. Že takoj ob napovedi je bilo jasno, da želi Apple s tem modelom ponuditi tudi nekoliko bolj dostopen telefon za večje število ljudi, a da bo na račun nižje cene žrtvoval nekaj funkcij in malenkost slabše karakteristike. A poglejmo si, kako se iPhone XR dejansko izkaže pri uporabi.

Glavne karakteristike telefona niso slabe

Čeprav se je telefona iPhone XR prijel neslavni sloves, da spada med slabše v seriji X, kar marsikdo hitro ponotranji, da ne gre za ravno dober telefon, pa vas bodo njegove karakteristike vseeno presenetile. Dejansko se iPhone XR kar se uporabnosti in karakteristik tiče lahko primerja z njegovim predhodnikom osmico, ki je zaradi dostopne cene še vedno precej aktualna, a prednost slabšega od predstavnikov X generacije je v tem, da ima izboljšan operacijski sistem, kar pomeni, da se vam ga zagotovo bolj splača kupiti kot pa osmico. Ima namreč:

  • • 6-jedrni procesor (2× Vortex in 4× Tempest) s ferkvenco 2,39 GHz, RAM-a 3 GB,
  • • super zaslon s 1793 × 828 slikovnih pik v velikosti 6,1 palca in samodejno prilagodljivostjo barvnih odtenkov,
  • • 12 MP glavne kamere in 7 MP sprednje kamere
  • • senzorji: za prepoznavanje obraza, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
  • • operacijski sistem iOS 12

Fotoaparat dober, a sprejeti boste morali kompromise

Če si želite zares dobrih fotografij, potem vas bo iPhone XR ob ne ravno optimalni svetlobi malenkost razočaral, če si želite zares vrhunskih slik. Zadaj ima zraven glavne kamere namreč le en teleobjektiv, kar se pozna, saj se ne da fotografirati z dvakratno optično povečavo, kar pomeni, da se boste za detajle morali res zelo približati, če boste želeli kakovostno sliko. Je pa res, da marsikdo to povsem dobro kompenzira, saj dvojni teleobjektiv na velike razdalje tako ali tako ne pride v poštev.

iPhone Xr 64 GB

Sicer pa boste s slikami zelo zadovoljni, ker je na splošno Apple naredil na tem področju v zadnjem času velik napredek in so se osredotočali zelo na osvetljenost slik, kar pomeni manj temnih lis na slikah in boljše slike v slabši svetlobi.

Se ga splača kupiti?

Zagotovo se iPhone XR splača kupiti, saj je eden redkih zadnjih predstavnikov Applovih modelov, ki so kolikor toliko dostopni za žep povprečneža. Hkrati je glede na dosegljivo ceno postal iPhone XR dejansko vodilni telefon, ki je smiselna zamenjava za stare šestice, sedmice in tudi osmice, ki zaradi starosti že kar kličejo po zamenjavi.

Če pa ste samo zaradi OLED-zaslona pripravljeni plačati 200 dodatnih evrov, pa seveda tudi model X generacije ni slaba zamenjava. Seveda, če pa ste pripravljeni za res dober telefon, ki vas ne bo pustil ravnodušnih v nobeni situaciji, pa iPhone XR ne bo najboljša izbira, temveč bo najboljša izbira iPhone Xs Max.