Dom in oprema

Učinkovito snovanje otroške sobe

V svojem novem ali prenovljenem domu verjetno že na samem začetku planirate, da bo vanj vključena tudi vsaj ena otroška soba. Navadno so otroške sobe manjše velikosti, kar pa seveda sploh ni nujno, če si bo prostor delilo več malčkov. A ne glede na velikost, je treba temeljito premisliti, kako boste prostor opremili, da bo dovolj funkcionalen pa tudi dovolj privlačen za otroške oči.

Opremljanje otroške sobe je v veliki meri seveda odvisno tudi od same starosti malčka oziroma malčkov, ki bodo del dneva in ponoči prebivali v njej. V vsakem primeru pa morajo biti v sobi za otroka prisotni osnovni kosi pohištva, kot so otroška postelja, mizica, stol, omara za garderobo, pohištvo za igralni kotiček.

Otroške sobe običajno niso velike, še posebej, če se prostor deli med več otrok.

Postelja v otroški sobi

Kakovostna zasnova otroške sobe v prvi vrsti seveda narekuje izbiro in postavitev otroške postelje. Na trgu je v povezavi s tem zelo veliko izbire. Ne nazadnje lahko otroku kupite ležišče, ki je izdelano po meri.

Če bo v otroški sobi prebivalo več otrok, je seveda zelo dobrodošel tudi pograd. Tudi ta vrsta postelje je lahko različno snovana, zato dobro preglejte ponudbo. Ko izberete primeren tip postelje za malčka, je na vrsti primerna velikost, nato pa še izbira točne lege ležišča.

Razsvetljava v sobi za otroke

Opremljanje otroške sobe vključuje tudi izbiro razsvetljave. Osrednjo vlogo v tem primeru seveda igra stropna luč, ki mora biti prilagojena otroku – tudi kar se tiče samega videza. Na lustru za otroške sobe naj bodo pisani motivi, saj na malčke to lahko zelo dobro vpliva.

Otroška sobna lučka mora biti postavljena tudi na nočno omarico, saj se bo malček počutil še bolj varno, uporabil pa jo bo lahko tudi sredi noči, ko bo na primer želel oditi na stranišče. Če je otrok dovolj star oziroma obiskuje pouk, mu je potrebno zagotoviti tudi primerno namizno svetilko.

Dodatki v otroški sobi

Za še boljše počutje pa lahko otroške sobe poskrbijo tako, da so opremljene z raznovrstnimi prikupnimi dodatki. Ti niso namenjeni zgolj domačim otrokom, temveč tudi njihovim sovrstnikom, ki bodo tako še raje hodili na obisk k vašim malčkom.

Če je otroška soba dovolj velika, v njej lahko zasnujete tudi poseben igralni kotiček, ki deluje kot nek večji dodatek. Vanj ne pozabite vključiti kakšnih zanimivih in uporabnih igral, ki jih boste morali prav tako izbirati glede na otrokovo starost.