Zdravje in hrana

Vnesite aromo v življenje z eteričnimi olji

Različni pripravki, ki vsebujejo eterična olja, vam lahko polepšajo bivanje, saj v vaš prostor vnesejo prijetne dišave. Eterična olja so izolirana iz rastlin in ker je vrst le teh veliko, zagotovo obstaja dišava za vsakega izmed nas.

Essential oil with orange peel

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so hlapne substance, ki se nahajajo v rastlinah. Te so hlapljive že pri sobni temperaturi in so odgovorne za omamni vonj cvetlic in drugih rastlin. Ob izolaciji v posebnem okolju, so proizvajalci zmožni te substance ločiti od ostalih sestavin. Ko kupite eterično olje, je le to zelo koncentrirano. Za pridelavo 30g koncentrata je potrebnih približno sedem kilogramov rastlin.

Vsakodnevna uporaba eteričnih olj

Rosemary herb flower and leaf sprig with aromatherapy essential oil glass bottle, isolated over white background.

Ker mnogo različnih rastlin vsebuje eterična olja, se morda niti ne zavedamo, da jih vsebuje veliko pripravkov za vsakodnevno uporabo. Te najdemo na primer v bombonih, sirupih, zobni pasti, ustni vodici, izdelkih za čiščenje, kozmetičnih kremah, soli za kopanje, šamponih, milu in drugih izdelkih. Ta olja so glavna sestavina zelišč, ki jih uporabljamo za odišavljenje naših jedi. To so predvsem zelišča močnega vonja, kot so cimet, poper, muškatni orešček, timijan, origano, bazilika, rožmarin, šetraj in druga aromatična zelišča.

Terapevtska uporaba eteričnih olj


Omenili smo, da so eterična olja tista, ki aromatizirajo našo hrano in odišavijo naš prostor, vendar imajo še eno pomembno vlogo. Koristna so namreč pri številnih bolezenskih stanjih in se uporabljajo v zdravilne namene. Tako so nekatera uporabna kot masažna olja, ki navlažijo kožo, pospešujejo cirkulacijo in poskrbijo za vse naše čute. Kadar vdihnemo molekule eteričnih olj, ki se nahajajo v zraku, le te stimulirajo center za vonj, ki nato stimulira ustrezne centre v možganih. Preko biološke zanke lahko različne vonjave spodbudijo imunski odziv, predvsem po tem, ko vstopijo v bronhialni sistem pljuč. Inhalacija eteričnega olja evkaliptusa pomaga na primer zmanjšati velike količine nabrane sluzi v dihalnih poteh, znižati vnetje in s tem olajšati tok zraka po dihalnih poteh med prehladom ali nahodom.