Računalništvo in internet

WordPress – pogosta vprašanja in odgovori

Naj najprej na kratko predstavimo, kaj WordPress sploh je. Gre za sistem za postavitev spletne strani, ki nam omogoča zelo enostavno dodajanje in urejanje spletnih vsebin, slik, videov, kontaktnih obrazcev in še marsikaj drugega. Osnovne funkcionalnosti razširimo z namestitvijo vtičnikov, kar se tiče dizajna, pa lahko izbiramo med neštetimi brezplačnimi in plačljivimi grafičnimi predlogami. Skratka, WordPress je sistem, ki neverjetno poenostavi postavitev in urejanje dinamičnega spletnega mesta.wordpress

1. Je WordPress plačljiv?

Ne, ker je WordPress odprtokodna CMS rešitev, je brezplačna za uporabo.

2. Kako je poskrbljeno za varnost?

Ker gre za najpogosteje uporabljen CMS, je tudi napadalcev sistema zelo veliko. To pa še zdaleč ne pomeni, da je varnost WordPressa na nizkem nivoju. ‘Prostovoljni’ razvijalci sistem ves čas nadgrajujejo in s tem skrbijo tudi za varnost, vendar je največ odvisno od vas samih. Najbolj pomembno je, da redno posodabljate jedro sistema, vse nameščene vtičnike in tudi samo grafično predlogo. Poleg tega obstajajo številni varnostni vtičniki, s katerimi še dodatno poskrbite, da vam v spletno stran ne vdrejo.

3. Na WordPress se ne spoznam. Obstajajo kakšni vodiči?

Glede na to, da je WordPress najbolj priljubljen sistem za postavitev spletne strani, na spletu obstaja ogromno brezplačnih vodičev, ki vam bodo v pomoč tako pri prvih korakih kot tudi pri bolj naprednih možnostih uporabe. Na voljo so tudi WordPress vodiči v slovenščini. Preden WordPress pričnete uporabljati, vam svetujemo, da si ogledate vsaj osnove uporabe sistema.

4. Na svojo WordPress stran bi rad postavil forum. Je to možno?

Seveda, kot smo že zapisali, vam dodatne funkcionalnosti sistema omogočajo vtičniki. Za postavitev foruma priporočamo namestitev vtičnika bbPress. Gre za brezplačen vtičnik, programerji pa so razvili tudi cel kup plačljivih vtičnikov, s katerimi je bbPress forum možno prilagoditi bolj specifičnim željam.

5. Lahko na WordPress strani postavim tudi spletno trgovino?

Da, tudi to je možno. V ta namen je najbolje uporabiti vtičnik z imenom WooCommerce – excelling eCommerce. Preden pa si vtičnik namestite, se prepričajte, ali vaša izbrana WordPress grafična predloga podpira tudi spletno trgovino. Svetujemo vam, da si, v kolikor želite imeti spletno trgovino, priskrbite plačljivo grafično predlogo, ki je bila izdelana z mislijo uporabe prav v namen postavitve e-trgovine.

6. Moram za uporabo WordPressa znati dizajnirati ali programirati?

Ne, WordPress je zelo enostaven za uporabo, saj se ga lahko nauči prav vsak v zgolj nekaj dneh. Več, kot boste v njem delali, hitreje se ga boste privadili. Seveda pa nekaj znanja s področja dizajniranja ali progamiranja ne more škodovati, saj imate v administraciji dostop do .php in .css datotek, kar pomeni, da lahko na preprost način urejate tako izgled kot funkcionalnost vašega spletnega mesta.