Računalništvo in internet

Zakaj se odločiti za WordPress?

WordPress je z velikim naskokom daleč najbolj priljubljen CMS (Content Management System) na svetu. Po podatkih W3Techs kar 59 % odstotkov spletnih strani uporablja omenjeni sistem, na drugem mestu pa je Joomla zgolj s sedmimi odstotki. Več kot očitno je, da je WordPress daleč najboljši CMS, vprašati pa se velja, zakaj je tako. V nadaljevanju vam predstavljamo kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid odločitvi za WordPress.

1. WordPress je enostavno namestiti, upravljati in posodabljati

Sistem je izjemno prijazen do uporabnika. Ne le, da je namestitev povsem enostavna (še posebej prek nadzorne plošče, kot je denimo cPanel), temveč je preprosta tudi sama uporaba sistema. WordPress administracija je razdeljena na smiselne enote (strani, prispevki, izgled, vtičniki, nastavitve ipd.), zato tudi popolnemu začetniku ne predstavlja prevelikega izziva. Omeniti velja tudi dejstvo, da je sistem povsem enostaven za redno posodabljanje, kar je bistveno za zagotavljanje varnosti.

2. WordPress je primeren tako za blog kot spletno stran

Sprva je bil sistem razvit za potrebe blogerjev, torej za postavitev spletnih mest v obliki blogov. Ker se je zelo kmalu pokazalo, da gre za izvrstno platformo, so se pričele pojavljati tudi grafične predloge, primerne za spletne strani v pravem pomenu besede. Kasneje so se pridružile tudi predloge za spletne trgovine, tako da danes praktično ni strani, ki je ne bi bilo moč postaviti na WordPressu.

3. Na tisoče grafičnih predlog, tudi brezplačnih

Včasih je bilo za postavitev spletne strani najprej potrebno grafično oblikovanje. Danes to ni več nujno, saj obstaja na tisoče grafičnih predlog, ki so jih izdelali izkušeni oblikovalci, in ki so hkrati skladne s sistemom WordPress. Tako lahko uporabnik sistema izbira med široko ponudbo plačljivih in brezplačnih grafičnih predlog ter si na ta način spletno stran prilagodi povsem po svojih željah. Aktivacija grafične predloge je opravljena z le klikom ali dvema znotraj samega sistema. Omeniti je potrebno, da je velika večina predlog prilagojena tudi za mobilne naprave.

4. Nove funkcionalnosti brez potrebe po programerju

WordPress je preprosto razširljiv, za kar poskrbijo tako imenovani vtičniki. Te na sistem namestimo z le nekaj kliki, izbiramo pa lahko med več tisoč plačljivimi in brezplačnimi. Katerokoli funkcionalnost si zamislimo, zanjo zagotovo že obstaja vtičnik, ki omogoči prav to, kar si želimo. Naša naloga je le, da vtičnik poiščemo, ga namestimo in ustrezno nastavimo. Zaradi vtičnikov v veliki večini primerov ne potrebujemo pomoči razvijalcev in programerjev.

5. WordPress je odprtokoden sistem

Programska koda sistema WordPress je javno dostopna in brezplačna. Pri projektu sodelujejo razvijalci iz celega sveta, sistem pa ves čas posodabljajo in nadgrajujejo. Ravno zaradi tega je WordPress tako učinkovit, prijazen do uporabnikov in varen. Zaradi njegove velike priljubljenosti pa ni težko najti strokovnjaka, ki pomaga pri tej ali oni težavi.