Podjetništvo in ekonomija

Registrska blagajna

Lastnik prodajalne ali gostinskega obrata dejansko ne more delovati brez sistema za upravljanje z denarjem. Vsak obrat, ki posluje z gotovino, namreč potrebuje napravo za procesiranje transakcij. Ko slednji odpre svoja vrata in se prižgejo luči, izbrana blagajna postane več kot le naprava za shranjevanje denarja. Sposobna mora biti hitro obdelati in procesirati transakcije ter jih tudi natančno beležiti. Pri tem pa je pomembno, kakšno blagajno izberete. Velja, da je življenjska doba blagajne navadno 10 do 15 let.

Res pa je tudi, da se je treba nanjo navaditi, zato jih uporabniki v praksi neradi prepogosto menjavajo. Najmanj težav boste imeli, če boste blagajno za vaš obrat izbrali glede na poslovne potrebe, ki jih imate, in glede na razpoložljiv proračun. Nikjer namreč ni predpisano, kakšno vrsto naprave morate uporabiti. Bistveno je, da ta izpolnjuje predpise.

Uporaba registrskih blagajn in njihova razširljivost

Registrska blagajna se navadno uporablja v prodajalnah in v gostinstvu. Lahko je prenosna, opremljena z zmogljivo baterijo, ali namizna in nudi pestre možnosti uporabe. Z njo lahko celo vodite statistiko prodaje in uskladite zaloge. V splošnem je nanjo mogoče priklopiti čitalnik črtnih kod.

Omogoča pa lahko na primer tudi povezavo s tehtnico. Tudi te vrste blagajn je mogoče nadgraditi. Klasične, starejše registrske blagajne, ki so že v uporabi, bo po podatkih več proizvajalcev in dobaviteljev možno nadgraditi s pomočjo posebnega modula, ki se bo vgradil v blagajno ali nanjo priklopil. S tem bodo blagajne izpolnjevale tudi najnovejše zahteve glede davčnih blagajn.

registrska-blagajna

Registrske blagajne so tudi cenovno ugodno nadomestilo za vezano knjigo računov. Začetni vložek pa se vam bo hitro povrnil. Tudi zanje ponudniki in dobavitelji zagotavljajo dobro podporo za uporabnike. Na trgu jih je v ponudbi več vrst. Najbolj uporabniku prijazne pa so tiste majhne prenosne, vendar visoko zmogljive registrske blagajne. Ker bodo v kratkem blagajne postale obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino, je dobro, da se pred nakupom registrske blagajne o njenih lastnostih in možnostih razširitve dobro poučite.