Računalništvo in internet

10 karakteristik dobrega gostovanja

Od kakovosti ponudnika spletnega gostovanja je odvisno, kako hitro bodo delovale naše spletne strani, kako varne bodo, kako zanesljive v svojem delovanju. Pri izbiri gostovanja glavni dejavnik zato ne sme biti cena – čeprav boste presenečeni, da naši najboljši ponudniki običajno ponujajo gostovanje po cenah, ki so povsem sprejemljive.

Da bi boljšega ponudnika gostovanja ločili od slabšega, morate pričeti pri sebi. Zastaviti si velja vprašanja, na podlagi odgovorov nanje pa izbrati gostovanje po svoji meri. Najboljše je namreč tisto gostovanje, ki najbolje ustreza vam. Pri tem ni nujno, da je isti paket pri istem ponudniku enako ustrezen tudi za nekoga drugega. Če vas zanimajo podrobnejše informacije, preberite več o gostovanju spletnih strani pri različnih ponudnikih, mi pa vam ponujamo deset iztočnic.

Potrebe in karakteristike za popolno gostovanje

1. Gostovanje mora ustrezati vašim potrebam, zato določite, koliko prostora potrebujete, kakšno varnost, kakšen tip gostovanja.

2. Spletno gostovanje naj bo zanesljivo. Preverite, kakšen sloves ima glede tega posamezen ponudnik, kako pogosti so izpadi v delovanju oziroma dosegljivosti strani, koliko odstotno je njihovo jamstvo glede delovanja strežnikov brez težav, kaj je z “back up” diski … Če vas skrbijo okvare in počasno delovanje, prav tako ni odveč, da ponudnik gostovanja za strežnike uporablja SSD, ne pa HDD diske, saj so ti tako hitrejši kot manj podvrženi okvaram.

3. Če veste, da se bodo vaše potrebe morda spreminjale, preverite, kakšne so možnosti nadgradnje paketa oziroma možnosti za prehod na manj obsežen paket. Dober ponudnik gostovanja mora biti prilagodljiv in vam omogočiti enostavno prehajanje. Prav tako vam naj zagotovi tudi možnost prehoda z deljenega na kakšno drugo obliko gostovanja (če bo ta kdaj prišla v poštev).

4. Preverite, kakšna pravila ima ponudnik glede dodajanja različnih domen. Pri najboljših ne bo težav, če registrirate še nekaj dodatnih.

5. Čeprav smo omenili, da cena ni najbolj pomembna, je ne zanemarite. Ponudniki gostovanj pogosto za prvo leto ponudijo nižjo ceno, po preteku tega obdobja pa je potrebno plačati poln znesek. Preverite tudi tega!

6. Zagotovite si nadzorno ploščo, ki je enostavna za uporabo in preko katere lahko urejate vse potrebno. Med najbolj priljubljenimi je cPanel. Poiščite ponudnika, pri katerem je omenjena nadzorna plošča na voljo.

7. Dobro gostovanje ne nudi le prostora in dostopa do informacij na vaših straneh – omogoča vam več. Na voljo so vam mnoge brezplačne aplikacije, ki so že prednameščene in si jih prenesete zgolj z enim klikom. Ena teh je lahko tudi WordPress, ki se najpogosteje uporablja kot platforma za spletne strani.

8. Naslednja pozitivna lastnost dobrega gostovanja je, da vas ne omejuje na vsakem koraku. Zagotovite si neomejeno mySQL baz, neomejeno število parkiranih domen, FTP računov, poštnih predalov. To niso stvari, za katere bi v današnjem času dodatno plačevali, temveč morajo biti del vsakega dobrega paketa!

9. Pri popolnem ponudniku ne bo nobenih težav, če se odločite, da boste svoje spletne strani “preselili”. Če želite selitev od drugega ponudnika k njim, pa bodo za prenos poskrbeli morda celo brezplačno.

10. Dobro gostovanje odlikujejo strežniki, ki so uporabniku blizu. Za slovenske spletne strani torej v Sloveniji.