Računalništvo in internet

5 osnovnih skupin logotipov

Če želite ustvariti močno podjetje morate zasnovati tudi močan logotip in blagovno znamko. Dobro oblikovan logotip namreč ustvarja zveste privržence vašega podjetja in je obenem vizualna predstavitev vrednot, prepričanj in funkcij podjetja ali blagovne znamke.logotip
Izdelava logotipa mora slediti vaši poslovni poti. Obstaja veliko vidikov o tem kakšni logotipi so primerni za vaše podjetje:

– Kako logotip izgleda na vašem produktu

– Kako bo deloval na področju oglaševanja in trženja

– Kakšne misli in občutke sproža vaš logotip pri opazovalcih, ipd. Zavedati se morate da logotip zajema celoten paket in ni le zanemarljiv znak. Je namreč prva stvar s katero pridejo vaše stranke in poslovni partnerji v stik.

Izdelava logotipa zajema 5 osnovnih skupin logotipov.

1. Logotipi kot simboli in ikone

Ta vrsta predstavlja podjetje na preprost vendar izrazit način. V večini primerov je slika abstraktna in stilsko oblikovana tako, da vzbuja pozornost. Večina podjetij, ki uporablja to vrsto logotipov ima ponavadi zelo preprost glavni logotip, ki jih pogosto spremljajo še dodatne bolj kričeče različice. Razlog zakaj se podjetja odločajo za tovrstne logotipe je preprost, ljudje si namreč veliko lažje zapomnijo enostavne oblike. Primeri tovrstnih logotipov so Apple, Shell in Mercedes-Benz.

2. Besedilni logotipi

To so unikatno oblikovani logotipi iz imena podjetja ali blagovne znamke. Pogostokrat je stil pisave ustvarjen za točno določeno podjetje ali blagovno znamko. Primeri takšnih logotipov so Facebook, Disney in Sony.

3. Črkovni logotipi (inicialke, monogrami)

To so logotipi, ki so ponavadi sestavljeni iz začetnih črk imena podjetja ali blagovne znamke. Mnoga podjetja, predvsem tista z dolgimi ali težko izgovorljivimi imeni, se odločijo za tovrstne logotipe. Izdelava logotipa in grafična ponazoritev podjetja je namreč s tovrstnim načinom veliko lažja. Enden izmed primerov tovrstnega logotipa je Hewlett-Packard (HP).

4. Kombinirani logotipi

Ti logotipi vsebujejo kombinacijo slike in besede, ki jih podjetje v določenih primerih lahko uporablja tudi ločeno. Dober kombiniran logotip je namreč tisti, ki deluje dobro tudi v primeru ko odstranimo bodisi sliko oz. znak bodisi besedo. Eden izmed boljših primerov je logotip Adidasa.

5.Emblemi

To je vrsta logotipa pri katerem je ime podjetja ali blagovne znamke vkomponiran znotraj slike oz. znaka. Dobri primeri takšnih logotipov so Starbucks, NFL in Harley-Davidson Motorcycles.