Avtomobilizem

Amortizerji – od avtomobilov do umetniških stvaritev

V podjetju Silux se ukvarjamo s prodajo avtodelov, naši kupci pa so tako avtomehanične delavnice kot tudi posamezniki, ki želijo rezervne dele za svoj avtomobil po ugodni ceni kupiti sami – kljub temu, da naj bi se avtomehanične delavnice držale naše priporočene cene, namreč marsikje dodajo maržo, ki je nekoliko višja. In ker ljudje to vedo, so dovolj pametni, da pred nakupom avtodelov na spletu preverijo, ali jih je mogoče kje dobiti ceneje.amortizerji

Avtodeli, ki so za odpad

Iztrošeni avtodeli romajo seveda na temu primeren odpad, včasih pa se zgodi, da pridejo tudi nazaj do nas. Ker je prav, da izdelke, ki si jih prodal, po njihovi življenjski dobi tudi ponovno sprejmeš in poskrbiš za njihovo primerno predelavo, s tem ni težav, smo pa pred kratkim našli eno zanimivo rešitev. Pri nas avtodele kupujejo tudi razni nadobudni mehaniki oziroma šole za avtomehanike, s katerimi dobro sodelujemo in se z njimi večkrat tudi srečamo, jim predstavimo novosti ali jih poučimo o tem, kakšni so novi amortizerji, nove sodobne zavore, skupaj se posvetimo motorjem, blatnikom in karoseriji ter novim produktom … In tako je padla ideja, da bi se lotili zabavnega projekta reciklaže.
Kakšne reciklaže? Takšne, kjer bi amortizerje, ogledala, stekla, dele hladilnih sistemov, podvozja in podobno ponovno uporabili. Za kaj? Za umetniške inštalacije!

Ustvarjalnost z amortizerji, končniki, žarometi …

Tiste avtodele, ki so že iztrošeni oziroma tiste, ki jih ne nameravamo imeti več v prodaji, smo odstopili trem mladim umetnikom z avtomehanične šole, ki so izkazali navdušenje, da bi jih uporabili za nenavadno skulpturo. Fantje so sicer sanjali, kako bi postavili iz delov neke vrste skulpturo v obliki »transformerja«. Vzeli so skoraj vse stare stvari, ki smo jih imeli v naših skladiščih, uporabili še cel kup kablov in žic, in res je nastala zanimiva skulptura. Siver niso naredili avtorobota, kot so prvotna načrtovali, ampak precej abstraktno mojstrovino, ki nam je bila vsem všeč. Najbolj zanimiva je bila kombinacija zavitih amortizerjev in koščkov avtomobilskih stekel, v katera si potem usmerili majhne, baterijske laserske svetilke, ki so jih ravno tako vdelali v svojo mojstrovino.
Dokaz, da so avtomehaniki kreativni in domiselni, torej imamo, pa tudi dokaz, da je mogoče izrabljene avtodele ponovno uporabiti, če le imaš nekaj umetniške žilice in si spreten z orodjem.