Računalništvo in internet

Antivirusni program

Znan tudi kot samo »antivirus« ali »zaščita računalnika pred virusi, antivirusni program je ključni del vsakega modernega računalniškega sistema. V zadnjih letih je vedno več programov, ki nam lahko ukradejo, pobrišejo ali uničijo podatke. Nameni za to so lahko različni rešitev pa je vedno samo ena: zaščitimo se pred virusi z antivirusnim programom. Takih program je malo morje vendar vsi delujejo na podoben način, računalnik nam na zaslonu izpiše opozorilo, kaj je zaznal kot virus, in mi kot uporabnik, se moramo odločiti ali naj virus pobrišemo, pospravimo v karanteno ali pa označimo, da je to pomota.

Kdo ga potrebuje?

Načeloma vsi uporabniki računalnika. Zakaj? Razlogov za to je veliko, ampak vede ali ne, skoraj vsi uporabljamo antivirusni program. V samem operacijskem sistemu Windows 10 je že vgrajen osnovni tak program, ki je dovolj učinkovit za večino uporabnikov. Najbolj pomemben je za računalnike, ki imajo ključne informacije, kot so bančni računi, zaupne datoteke in podobno.

Virus na računalniku

Večinoma lahko opazimo, da imamo virus na računalniku, ker se sam sistem začne obnašati nenavadno. Antivirusni program ne bo vedno ujel virusa, ki nam je okužil računalnik in tako lahko z malo percepcije prepoznamo, da nekaj ni kot po navadi. Računalnik se lahko začne sam ugašati, prikazuje nenavadna sporočila, zahteva od nas geslo za dostop do datotek, ki jih nismo zaščitili, in podobno.

Seveda se dostikrat zgodi, da virus samo v ozadju vohuni nad nami, namesti nove viruse ali uporablja naš računalnik, da se širi po omrežju. Tukaj so posebej ogrožena podjetja, saj če njihov antivirusni program ne ujame virusa, se lahko razširi po vseh računalnikih v nekaj minutah.

Kje dobim zaščito?

Antivirusni program lahko najdemo na spletu. Obstajajo brezplačne verzije in plačljive. Razlika med njimi je ponavadi dosti velika, saj plačljiv antivirusni program vsebuje po navadi še požarni zid, enkripcijo občutljivih podatkov in dodatne zaščitne ukrepe.
Kot smo omenili imajo moderni operacijski sistemi že vgrajen osnovni antivirusni program, ki je prva linija zaščite za vsakega uporabnika. Seveda lahko vedno zamenjami in nadgradimo naš antivirusni program za Windows na kej boljšega. Izbira je vaša ampak vedno upoštevajmo načelo, da je bolje imeti zaščito kot pa ne.